Докладваха ни в Европа за черно тото


Н. Гавазов

Докладваха ни в Европа за черно тото

Информационна агенция БЛИЦ съобщава тази сутрин в свой екслузивен материал, че България е докладвана в Европарламента за „черно тото". Според заключението, страната ни е една от страните в Европа с най-силно изразено присъствие на криминални елементи във футбола, които използват този спорт за пране на пари и за уреждане на мачове. Такова унищожително заключение вече се намира в Комисията към Европейския парламент, която се занимава с проблемите с мафията и организираната престъпност, а изводът е направен в доклад, изнесен от Емине Бозкурт от Института за международни отношения и стратегии.


„Уговарянето на мачове е сериозен проблем в Европа. Това е престъпление, носещо огромни приходи, на което съответстват малки наказания, а процентът на разкриване е нищожен. Открити са здрави връзки между футболните институции и криминалните организации най-вече в Източна Европа и Балканите. В държави като Русия, Украйна, България и Сърбия престъпниците са се внедрили в клубовете и федерациите и работят отвътре, като ги използват за прикриване на множество нелегални дейности", се казва в частта, която най-силно касае страната ни.

Това заключение рязко контрастира с няколкогодишните приказки без покритие от страна на БФС, че води борба с корупцията и "черното тото" във футбола, прави своя извод БЛИЦ. Както е известно, стигна се до напразни изслушвания в парламента, от които не последва нищо. Напоследък се разшумя как мачове от А група с участието на Етър ще бъдат дадени на прокурор заради съмнения на собственика на клуба Фейзи Илханлъ, че отборът му е продал срещите. Вероятността от самопризнания клони към нула, още повече че треньорът Цанко Цветанов и набеденият футболист Костадин Гаджалов категорично отхвърлиха да са влизали в уговорки.

Лошите примери следват с изваждането на юношеският тим на Спартак Плевен от първенството, а на президента на клуба Иван Динов бе забранено временно на упражнява функциите си, но според специалистите, в момента там върви обжалване с големи шансове за оневиняване. Като цяло, това е всичко на сметката на борбата с корупцията във футбола в България в последните години, въпреки обществената тайна, че българският футбол е пропит от корупция, уредени мачове, заплахи към съдиите, а малкото школи където се работи с подрастващите се знае, че родители са принуждавани да плащат рушвети на треньори, за да могат наследниците им да играят футбол.

А проблемът е изключително сериозен и никой не прави нищо, продължава докладът на Емине Бозкурт.

Така например, никой не се опита да разнищи случая с отправените заплахи на Христо Стоичков към рефера Богомил Маринов. Скандалът беше потулен както от полицията, така и от БФС, въпреки афишираното в медиите противопоставяне между Борислав Михайлов и старши-треньорът на Литекс.

„В тези страни не е на ниво законовата регулация срещу подобни престъпления, а в същото време организираната престъпност има добра връзка с пазарите за интернет залагане. Хората, които се занимават с уговаряне на мачове, са преместили своята дейност точно в тези държави, защото там евентуалните присъди са леки. Някъде става въпрос за минимални глоби от 100 евро и максимални наказания от 4 години затвор. Трябва да действаме сега, преди целокупността на спорта да бъде разбита", изтъква холандката от турски произход.

Таня Файон, координатор в комисията по въпросите с организираната престъпност в Европарламента, допълва: "Спортните залагания все повече се превръщат в изгоден глобален бизнес, въвличайки още и още участници. От 16.3 млрд. евро през 2004-та букмейкърският оборот в световен мащаб вече се е увеличил на 50.7 млрд. евро през 2012-а."

 

  Сподели
112