Тошо Зелката и двата кантара


Н. Гавазов

Тошо Зелката и двата кантара

В средното училище имах един съученик Тошо, с когото всяко лято трябваше да се занимавам по инициатива на комсомола - в онези години така беше - отличниците работеха по един месец с изоставащите ученици. Тошо беше много тъп - като бомбето на обувката ми, но все пак успяваше да научи 5-6 столици, битката при Клокотница и кога е избухнало Априлското въстание. След 8-ми клас пътищата ни се разделиха, а началото на демокрацията окончателно ни разпердушини.

Преди години изненадващо се засякохме на зеленчуковата борса в Първенец. Аз с моята Лада (бях продал Трабанта) се опитвах да се измъкна измежду два микробуса, но след като разбрах, че няма да успея, реших да изчакам шофьорите на приклещилите ме автомобили. Излязох от колата, запалих си цигара за да успокоя нервите и в този момент се появи водачът на единия микробус. Облещих се - наш Тошо стоеше насреща и се хилеше.
Прегърнахме се, допуших си цигарата и от дума на дума се разбрахме да му гостувам следващата седмица...

Помислих, че съм объркал къщата - висока ограда, с прожектори по нея, каквито няма на улицата където живея, големи порти, камери... Подминах естествено - Тошо няма акъл да направи подобно нещо, но вратата се отвори и някогашния ми съученик ме покани вътре. Бре! Няма да ви отегчавам с обяснения за това какво представляваше двора, за паркирания джип и отрупаната маса, нито ще ви говоря за самодоволната физиономия на моя домакин, който си пафкаше пурата. В интерес на истината след първата чашка се поотпуснах, а и Тошо ми разказа, че започнал с оранжерии, сял картофи, ябълки, зеле и всякакви зеленчуци и в крайна сметка сега се радва на охолен живот. Викам си, човекът се е трудил и заслужава да живее по този начин. Халал да му е!

Не помня колко пихме, но да ви кажа честно, понапихме се. Особено Тошо - щом заспа в тавата с агнето... По едно време се събуди, блещи се насреща ми, мига...

- Абе, Коко. Ти да не ми повярва? Какви оранжерии, какви картофи бе човек. Всичко е в двата кантара! Запомни го! С червения купувах, а със зеления продавах...

                                       **************************

Защо ви разказвам всичко това? За да ви припомня, че „майсторската" ни футболна група е на път да остане без телевизионен ефир през сезон 2012/13. Нищо изненадващо, нали? Очаквах това време да дойде малко по-късно, но просто цялата футболна паплач прави всичко възможно да ускори неизбежните процеси и много-много да не се мотае по пътя между клиничната и действителната смърт.

Не съм изненадан, че това се случва. Изненадан съм, че в медийното пространство се появиха два изказвания - едното на президента на Славия Венци Стефанов, а другото на финансовия директор на Левски Костадин Баждеков. Първият хвърли бомбата и накара тийнейджърите да потреперят, заявявайки че „А" група се гледа повече от Шампионска лига. Вторият заплаши, че клубовете няма да се поддадат на натиска на телевизиите и поиска 5 милиона лева за „правото" да се излъчват на малкия екран мачове от родното първенство.

Нещо обаче не схващам и цялата работа ми прилича с тази на Тошо Зелката и неговите кантари - с единия се купува продукцията, а с другия се продава.

Проблем за излъчването няма! Никой не иска да гледа бг футбол и е видимо, че на стадионите няма никой. Според мен, най-важното е да се изскубят парите на данъкоплатците. Тук някъде бих казал: безсрамници нагли! Лично аз, а и всеки нормален човек, който някога се е интересувал и любувал на българския футбол отдавна ви е отсвирил. Алчници, останахте само вие с дрогираните си хулигани!

Не желая телевизиите да бълват най-неуспешния и корумпиран просташки "спорт"! Не желая моите пари да отиват в джоба на частни фирми в каквито са се превърнали клубовете! Съвет: направете си спортен канал и не натрапвайте посредственост по телевизиите!

За какъв футбол в България изобщо може да става дума щом всички тези частни фирми се занимават само с трансфери и далавери. Щом се вкарват марсианци, а не се инвестира в млади таланти. Щом на стадионите се седи по земята, вместо по пейки. Щом не е сигурно дали ще излезеш читав от стадиона след мача. Щом на конвейер се раздава лиценз Про А, който обаче важи само до Калотина. Щом нямаме един треньор завършил школата в Коверчано или Кьолн и дори по-малко престижните в Испания и Холандия. Щом, щом, щом...

Хора, прогледнете! В какъв свят живеем? Мазохисти ли сте? Не е ли много по-евтино, ако ви се гледа театър да посетите някоя от сградите по „Раковска", а цирк - гастролът на някоя трупа? Не телевизиите трябва да плащат на отборите, а обратното! Защо ли? Отговорът е ТУК.

А сега ми отговорете, но честно: Харесва ли ви света на Тошо Зелката? Обичате да ви лъжат? Не го вярвам.

 

  Сподели
226