Размисли на мазохиста: Присо и марсианците


Н. Гавазов

Размисли на мазохиста: Присо и марсианците

Две неща се случиха през уикенда. Едното е, че конспиративният отбор на Левски взе, че падна от Миньор Перник - повече от ясно е, че тимът от Подуене е слаб до безобразие. Че на треньора Костов му е виновен вятъра, също е ясно. Но как да си обясним бездушната игра на „сините" футболисти, които уж трябваше да бият „чуковете", а в същото време „армейците" да паднат в Пловдив? Думата е ясна, но нека я припомня - мързел. По-големи мързеливци едва ли има от българските футболисти и резултатите се виждат през лятото, когато все още ни пускат да играем в евротурнирите единствено и само от кумова срама - все пак сме членове на УЕФА, но при първа възможност ще ни изритат и ще искат да забравят за нас.

Другото събитие е победата на ЦСКА на „Лаута". В интерес на истината, „армейците" победиха, защото играха по-агресивно и се възползваха максимално от грешките на своя противник, който пък от „сините" фенове веднага беше обявен в продажност заради изгонването на Кокала от Левски. Картинката е ясна - и на мен някой да ми развали семейно-идиличната програма за уикенда, и аз ще съм недоволен. Очевидно е, че родните фенове няма никога да пораснат и да видят очевидни неща, а най-вече това, че любимците им са слаби, но това е тема на друг разговор. В момента ЦСКА оглави класирането, но до кря има още десет мача, така че много е рано да кажем каквото и да е било.

Мен обаче ме безпокои един друг факт. Всъщност, той е продиктуван от второто събитие, което се състоя под Тепетата и по специално около героя в мача Присо. Не, няма да пиша за дървения и нескопосан стил на този футболист, което ясно говори за нивото на „майсторската" ни група (спомнете си какво стана с една друга звезда, за чиято потна фланелка се бореха миски, мацки, манекенки, и всякаква подобна гмеж загърбила личното си достойнство, плюла си в суратя и обсебена от една единствена мисъл - утре ще ме четат, че съм вдигнала крака пред Гара). Не ме притеснява факта, че камерунеца беше арестуван. Не ме безпокои и това, че героят на вчерашния мач получи несправедлив червен картон.

Но се безпокоя, защо никой не потърси причините относно избухването на Присо?

Нормална ли ни е държавата, в Европа ли се намираме, в каква степен се спазват законите и манталитетът ни европейски ли е? Питането ми е реторично и ако трябва да бъда честен, ще кажа, че на всичките тези въпроси отговорът е „Не"!. Повече се акцентира върху поведението на един човек, който допусна грешка под давление на емоциите си.

Задавам и много елементарен въпрос: правилно ли е агитката на Локото да замеря с обилна доза расизъм, в случая футболистът на ЦСКА (това би могъл да бъде и играч на Левски)? Защо в 21 век, в свят, за който говорим, че става по-добър полицията допуска на стадиона някаква неконтролируема сган, която дели хората според цвета на кожата им. Защо все още няма официално изявление от ръководството на пловдивското Локо относно поведението на собствените им фенове? Ако босовете не знаят как да го направят - да погледат Англия, Франция, Италия или още по-на изток - Русия, където час след последната история със Самба, шефовете на Локомотив Москва се извиниха за инцидента и обявиха, че започват разследване за да бъде разкрит виновника за хвърления банан по бившия капитан на Блекбърн.

Какво става в България? Нищо. Ние сме повече от европейци. Направо сме си марсианци и това ни дава пълното право да обиждаме на цигани, турци, маймуни и т.н. Къде са чиновниците от Комисията по защитата от дискриминация? Колко още трябва да бъде написано, за да се самосезират служителите от тази синекурна служба, която се издържа от моите данъци? Разбирам, че е понеделник и не им стига времето да си споделят клюките от уикенда, но аз ли да им свърша работата?

А къде са босовете на ЦСКА? Защо все още няма официално оплакване, жалба и рев до небесата? Не за да се търсят скандалите и да се гъделичкат феновете. А просто да се знае, че обществото ни е непримиримо към подобни прояви на расизъм, че тук все още има разумни хора, а на стадионите няма място за вандали. Чакаме отговор. Дано да го получим и престанем да се мислим за марсианци. Иначе накрая ще си останем сами. И другите ще ни сочат с пръст и ще ни казват, че сме марсианци.

 

  Сподели
191