Генчев: Срещу ЦСКА-София най-важна е победата


Н. Гавазов

Генчев: Срещу ЦСКА-София най-важна е победата

Станислав Генчев вече е начело на Левски над 100 дни. И в тях почти няма пауза. Уверено, стегнато, ясно и без да се замисля, наставникът на сините обяснява своята философия за футбола, целите, навлиза дори в дребни, но забележителни детайли, за да обяснява решенията си. Генчев в човекът, в когото са съсредоточени надеждите на синя България днес. Ето какво сподели той в интервю за "Тема спорт“.

Как се чувствате след 100 дни на най-горещия стол в България, какъвто е треньорският пост в Левски?

– Много добре. Всичко е според очакванията ми. Първо искам да благодаря на феновете, които от първия работен ден ме приеха доста добре. Много важно е за един треньор да усеща подкрепата им, защото те са барометър за това как се представя един отбор. И винаги могат да наклонят везните в добра или лоша посока специално за треньора. Когато един наставник не се чувства подкрепен от феновете, тогава се зараждат различни мисли в главата му и не работи така спокойно и концентрирано. И не може да върши добре работата си, което се отразява и на играта на отбора. Заради това аз съм безкрайно благодарен за подкрепата, която имам. Защото не са много треньорите, които са я имали в такава степен начело на Левски. Оттук насетне се надявам с работата, не само моята, но и на целия треньорски щаб, да оправдаем това доверие и феновете да са щастливи от онова, което виждат на терена.

Спрямо предварителните ви очаквания кое се оказа по-лесно и кое по-трудно?

– Доста години вече работя като треньор и ми се е налагало да анализирам абсолютно всеки отбор. Не мога да кажа, че нещо ме е изненадало кой знае колко. Първо, селекцията протече според очакванията, които имах. Това, което бяхме говорили с ръководството за бройката на привлечените футболисти, беше изпълнено на 100 процента. На всяка позиция, която аз исках да бъдат привлечени футболисти, бяха взети. По отношения на стиковането, имаме нужда от още време и работа, за да станат нещата така, както на нас ни се иска. Но не мога да кажа, че нещо от това е било по-трудно или по-лесно от очакваното. Ясно, че работата е доста трудоемка. Винаги, когато се работи с живи хора, излизат някакви непредвидени неща. Пример е трансферът на Пламен Андреев. Аз вече казах, че той малко ни изненада и ще се наложи да реагираме бързо.

С какво според вас впечатлихте Левски?

– Първо, г-н Боримиров и г-н Сираков ме поканиха на среща. Имахме разговор около два часа с тях, свързан с футболната философия на моя треньорски екип. Говорихме си как виждаме нещата. Ако евентуално станем треньори на Левски, как бихме развили отбора, от какво се нуждае този отбор, за да може да подобри играта си. Също и какво не ни харесва в отбора от показаното в миналото първенство. Доста обстоен разговор направихме. След това имахме втора среща с Боримиров. На нея си говорихме за условията, а на третата, както се казва, си стиснахме ръцете. Може би на първо място опитът, който имам като треньор в българското първенство, е повлиял. Аз съм бил треньор на пет различни отбора. Сред тях е Лудогорец, където натрупах изключително голям международен опит. Водил съм ги в 16 мача в груповата фаза на Лига Европа. Мисля, че само трима български треньори имат подобен. Също така съм печелил бараж за влизане в групите. Бил съм начело и на Локо София, където постигнахме повече от добри резултати, след като отборът почти беше изпаднал, когато го поех. Спечелихме най-много точки срещу водещите съперници, а освен това играхме полуфинал за купата и бяхме на крачка от финал. В Ботев Пловдив престоят ми не беше успешен, но пък там получих най-ценните си уроци. Човек, когато губи, понякога получава най-ценните си уроци. В Крумовград серията, която направихме от 15 мача без загуба, е безпрецедентна за новак. А освен това отборът играеше много добре. Мисля, че всичко изброено е наклонило везните аз да бъда предпочетен пред други кандидати.

Каква е реалистичната цел за първия сезон? Или нека така да го кажем – къде е границата на провала и какво би трябвало да смятате за успех?

– Колкото и нескромно да звучи, за мен успех би било само ако отборът завърши сезона като шампион или спечели Купата на България. Всеки един сезон без спечелена титла или купа в Левски за мен е провал. Да, миналата година отборът завърши на четвърто място и не се класира за европейските турнири. И доста мои познати казват, че тази година, ако завършим на трето или второ място и се класираме за Европа, аз ще съм се представил по-добре от миналия сезон и това би било успех за мен. Аз не го приемам така.

Доколко подобна цел е реалистична?

– Футболът, на първо място, е отборна игра. Най-важно е да се направи добър и сплотен колектив, който да знае какво прави на терена във всяка една ситуация. Когато имаме добър и боеспособен отбор, плюс подкрепата от трибуните, тези резултати със сигурност ще дадат самочувствие и на футболисти, и на ръководство. След това през зимата ще имаме още един трансферен прозорец, още една подготовка. На тази втора подготовка всеки треньор изглажда детайлите там, където вижда, че трябва да се работи. И аз съм сигурен, че през пролетта нашият отбор ще изглежда много по-добър и солиден, отколкото е сега. Не че сега сме зле, защото все пак сме на първо място към момента и сме отборът, който е отбелязал най-много голове. Само Лудогорец е допуснал по-малко от нас и то само един. Така че нека чисто статистически погледнем и нещата, които мен ме интересуват като треньор – подаванията, които даваме на противника да направи, преди да отнемем топката, и където сме на едно от първите места в лигата. При подаванията, които ние правим, преди съперникът да отнеме топката, пак сме на едно от първите места, най-много голови положения създаваме ние във всеки един мач. Малко в последните двубои ни липсва отбелязването на голове, но това не значи, че ние не създаваме положения и не играем атакуващ футбол. Всички изброени неща ще се подобрят с много целенасочена работа и отборът ще може да се бори за шампионската титла. Аз съм сигурен в това. Най-важното е в следващите мачове да печелим максимален брой точки. Винаги повтарям на футболистите, че искам да играят печеливш футбол. Понякога се налага и малко с по-грозна игра, както се казва, но да печелим. Защото в крайна сметка, когато един отбор натрупа точки и има предимство пред конкурентите си, се работи много по-лесно и тогава идват и по-красивите игри.

А кое може да направи така, че Левски да успее в битката с доминант като Лудогорец и съответно, което може да провали отбора?

– Това, което може да ни донесе успех, е отборната игра. Чисто стратегически ние не трябва да се отделяме от пътя, който сме поели, защото има винаги лоши резултати. И ако един треньор се разколебае и започне да сменя било то система на игра, тренировъчен процес или да се отделя от идеите, които е имал в началото, и пътя, който е начертал, това неминуемо ще доведе до сътресения в отбора и до разколебаване в играчите. Защото играчите е много важно да вярват на треньора. И когато не виждат в негово лице лидер, който знае какво прави на терена, и когато неговите идеи не носят успех, тогава играчите се разколебават и това като лавина повлича и резултатите след себе си.

Селекцията обаче е от футболисти, много от които не са играли елитен футбол…

– Всеки един от тези футболисти не е играл на високо ниво по една или друга причина. Първо, когато се прави селекция, трябва да сме наясно с какви средства разполага нашият отбор. На мен ми е много приятно да наблюдавам футболисти от първа или втора дивизия на Бразилия, но в момента цените им са непосилни за България или са по силите само на един отбор. Трябва да търсим бисери на други места, както беше и в случая със Сангаре. Мустафа идва от трета дивизия на Португалия, но това не означава, че е слаб футболист или, че не може да донесе присъствието на терена, което ние искаме. С всеки един футболист, когато треньорът вижда нужните качества за позицията, на която ще го използва, може да се получи търсеният ефект и той да допринесе за развитието на отбора. Съобразявали сме се естествено с финансите, с които разполагаме и с оглед парите, които сме похарчили и качествата на играчите, които сме привлекли, мога да кажа, че селекцията ни е повече от добра. В потвърждение на думите ми за трима от играчите вече има оферти, които са 10 пъти по-високи от цената, която е платена за тях.

Стигаме и до Мустафа Сангаре. Дали не се поддадохте на, по-силно е да се каже истерията, а по-умерената дума е ентусиазма, които се създадоха след силното му представяне в първите 4 мача?

– Сангаре, като изключим мача с Хебър, във всеки друг игра добре. Срещу Лудогорец той беше най-опасният нападател и създаде три голови положения. Последния мач във Варна имаше четири ситуации, създадени от него. Това, че не е вкарал гол, не е добре за нападател. Но чисто игрово, освен в мача с Хебър, във всеки друг мач той е бил на много добро ниво и е допринесъл за това да бъдем опасни пред противниковата врата. Ясно е, че ще имаме проблеми с поддържането му в постоянно добра и оптимална форма, защото той не е играл на такова ниво и пред толкова много фенове, както и в такъв отбор. Но старанието, което полага в тренировките, както и играта, която показва в момента, аз съм напълно спокоен и зная, че той ще бъде водещ футболист в нашия отбор. Изключително важен е за Левски и присъствието му е много важно за нашия отбор. Това, че първите мачове сме играли с Алекс Колев и Евертон Бала и той (Сангаре) е влизал като резерва и е вкарвал голове, не означава, че няма място в титулярния състав. Сангаре напълно си е заслужи мястото с играта, която показа. И пак ще се повторя – в последните мачове той ни е най-опасният нападател. Това, че не вкара гол, не е добре, всички голови ситуации обаче са създадени от него и присъствието му е много важно. Ще продължа да разчитам на тази двойка в следващите мачове. Ако те запазят своята форма, естествено.

Какъв ще е подходът на Левски срещу ЦСКА - София: надиграване или прагматичен подход?

– И от двете по малко. При всички положения ще се надиграваме с ЦСКА-София, но най-важното в такъв мач е отборът да излезе победител. За красива игра точки дават в художествената гимнастика, такъв лаф имаме. Във всеки друг мач държим да имаме победа с добра игра, но срещу ЦСКА-София най-важна е победата. Ще я търсим на всяка цена. Иначе със сигурност ще има надиграване и тактическо, защото ЦСКА-София имат нов и то много добър треньор, направиха изключително солидна селекция, имат достатъчно време да интегрират новите си футболисти. Няма да има нищо общо техният отбор с това, което изглежда в момента. С пет или шест нови играчи, които ще са интегрирани, с нов треньор със сигурност ще подобрят тяхното си представяне, но нас това не ни плаши. Най-важно е ние какво правим на терена.

  Сподели
30