Швейцария срази Унгария, нападател на Лудогорец блести за "кръстоносците" (видео)


FUTBOL-TV

Швейцария срази Унгария, нападател на Лудогорец блести за

Швейцария започна с победа с 3:1 над Унгария участието си на европейското първенство по футбол.

Четвъртфиналистите от предишното европейско първенство подсигуриха успеха си преди почивката, когато точни бяха нападателят на Лудогорец Квадво Дуа и халфът на Болоня Мишел Ебишер, а в добавеното време на двубоя Бреел Емболо оформи крайния резултат. Унгарците показаха по-добро лице през второто полувреме, но това им стигна само за почетен гол на Барнабаш Варга.

Още в началото на мача в Кьолн Швейцария започна по-активно. В четвъртата минута Мишел Ебишер се оказа на добра позиция, но бе отсъдена засада.

В 12-ата минута "кръстоносците" успяха да открият с първото си чисто положение. Ебишер пусна пас през центъра на унгарската защита с хирургическа точност и остави Квадво Дуа очи в очи с Петер Гулачи. Нападателят на Лудогорец не прояви никакво колебание и с удар с десния крак вкара за 1:0. За Дуа това бе първи гол с екипа на националния отбор на Швейцария, за който той в началото на този месец в контролата с Естония.

Голът определено смути унгарците и до 30-ата минута те не успяха да създадат нищо запомнящо се в атака, а в защита само липсата на концентрация при последния пас от страна на швейцарския тим ги пазеше от втори гол в тяхната врата.

Първата намеса на Ян Зомер в мача дойде чак в 40-ата минута, когато централният защитник Вили Орбан засече с глава центриране на Доминик Собослай. Повторенията показаха, че Орбан е по-скоро в положение на засада, но словенската съдийска бригада, водена от Славко Винчич, не маркира такава.

В последните секунди на първото полувреме Швейцария успя да нанесе и втори удар. Футболистите от алпийската страна разиграха топката пред наказателното поле на унгарците и Ебишер с чудесен удар от дъгата пред пеналтерията матира Петер Гулачи за 2:0.

Второто полувреме започна по начина, по който премина и първото - с натиск на Швейцария. В 47-мата минута Дан Ндойе се размина с топката на чиста позиция, а секунди по-късно Гулачи трябваше да избива в корнер опасен удар на Дуа.

В 54-тата минута и Рубен Варгас бе близо до гола, но отново Гулачи успя да спаси.

Унгария пропусна най-добрата си възможност за гол в 62-рата минута. Роланд Шалай центрира от левия фланг, но оставеният непокрит Барнабаш Варга не уцели вратата с глава от границата на вратарското поле.

Три минути по-късно маджарите повториха упражнението и този път успяха да преодолеят Зомер. Този път Доминик Собослай центрира, а Варга изпревари Рикардо Родригес, за да намали на 1:2.

След гола Мурат Якин направи промени в състава на Швейцария и извади Квадво Дуа, а на негово място влезе Зеки Амдуни. 

Швейцарците бяха близо до трети гол в 72-рата минута, но ударът на Фабиан Шер с глава след центриране от корнер мина встрани от гредата.

До края на мача играта бе изключително накъсана от смени и нарушения, като унгарците действаха с изсипани топки в наказателно поле на съперника си, а Швейцария дебнеше своя момент на контраатака. Петер Гулачи спаси сигурен трети гол в 90-ата минута след ново центриране от корнер и изстрел на Фабиан Ридер. 

Вратарят на РБ Лайпциг обаче нямаше какво да направи в третата минута на добавеното време, когато Бреел Емболо се възползва от много груба грешка на Вили Орбан и с прехвърлящ удар вкара за 3:1.

В следващия си мач от група "А" Швейцария ще играе с Шотландия, докато за Унгария предстои тежък тест срещу домакина на Евро 2024 Германия.

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



  Сподели
157