Костадинов: Хората на Бербатов са нагли


Н. Гавазов

 Костадинов: Хората на Бербатов са нагли

Легендата на българския футбол и вицепрезидент на БФС Емил Костадинов даде интервю пред агенция БЛИЦ, в което разказа за отнетия европейски лиценз на ЦСКА през 2008 година, а също така засегна някои теми в българския футбол, включително и опитите на Димитър Бербатов и хората зад него да овладеят родния футбол.

-Г-н Костадинов, как ще коментирате новината, че сръбският специалист Младен Кръстаич е вариант за селекционер на националния отбор?

-Да, така е. Младен Кръстаич е вариант. Водят се преговори и когато всичко стане факт, феновете ще бъдат уведомени.

-Смятате ли, че чужденец може да стабилизира състава?

-Много български треньори се смениха в последните години и за мое съжаление винаги те излизаха виновни. Така че сме длъжни да пробваме и с варианта чужденец. Кръстаич е добър треньор на първо място и човек със силен характер, което е много важно.

-Следите под лупа младежкия и юношеския национален отбор. Каква е вашата оценка за работата на селекционерите, които водят отделните състави – Александър Димитров, Йордан Петков, Ангел Стойков?

-Оценката ми за работата им е положителна. От юношеските и младежките отбори излязоха добри футболисти, които постигнаха  добри резултати. Проблемът е, че някъде се къса нишката между младежките формации и "А“ националния отбор.

-А проблемът с наличието на многото чужденци в българското първенство как ще бъде разрешен?

-Това наистина е голям проблем, но смятам, че със санкции не може да се постигне нищо. Имаше период, в който задължавахме да играят млади футболисти в титулярните състави, но тогава се появи недоволство от големите клубове. В последната година започнахме да стимулираме клубовете, давайки им финансови средства затова, че налагат млади български състезатели.

-Защо според вас в последните години доста българи отидоха да играят в чужбина, но почти никой не успява да се наложи и следва връщане в България? По ваше време не беше така – отивате в Порто, правите отлична кариера не само там, но и на още няколко места на Запад, включително и в Байерн.

-Както вече споменах, нишката между юношеския и младежкия футбол и тази с мъжкия се къса. Според мен причината е, че играчите много рано излизат в чужбина. Да, президентите на клубовете ни преценяват, че имат нужда от финансови средства и осъществяват подобни трансфери. Родителите също искат децата им по-бързо да излязат навън и да се наложат. Но те още не са готови на тази възраст да се преборят, докажат и наложат в отборите зад граница.

-Има ли ефект в българското съдийство след идването на Виктор Кашай?

-Да, има положителна промяна. Самите съдии са по-спокойни, защото шефът им определя кой да свири всеки един мач. По този начин се стопират всякакви наченки на какъвто и да е негативизъм. Кашай работи добре и се надявам така да продължи и през новия  сезон.

- Драмата “Бербатов - БФС" докога ще продължава?

-Честно казано, сагата я създаде екипът на Бербатов. Просто трябваше да се примирят, след като загубиха битката на конгреса. Трябваше да приемат загубата и да чакат по-добри времена за тях. Явно екипът на Бербатов желае горещо да е фактор в българския футбол, но още не му е дошло времето.

-Казвате екипа на Бербатов. Екипът ли желае повече да вземе властта в БФС или самият Бербатов?

-Не познавам Бербатов като човек. По мое време преди години той се наложи в мъжкия отбор на ЦСКА. По мое време като шеф в клуба стана трансферът му в Германия, аз участвах при продажбата му в Байер (Леверкузен). Така че – познавам качествата му на футболист, но не и на човек. Не знам дали и хората го познават въобще извън терена. Познавам обаче екипа на Бербатов. Това са много амбициозни хора, които преминават границата и даже стават нагли.

-Левски има големи проблеми с дълговете, но оцелява. Защо при ЦСКА това не се получи?

-Синята общност е по-солидарна. Хората, които обичат Левски, дават мило и драго за него. В ЦСКА нещата стоят по-различно. Има групи фенове, които искат едно, други – съвсем друго. За съжаление сега обикновеният фен на "армейците“ страда заради липсата на резултати. За лиценза на ЦСКА ще кажа няколко неща. Имам предвид за пролетта на 2008 година, когато аз бях изпълнителен директор и ни отнеха европейския лиценз. Бях много обвиняван за случилото се, негативизмът по мой адрес даже продължава и от някои до днес. И нека сега да кажа каква е истината. Може би няма да назова точната сума, но трябваше да бъдат платени около 300 хиляди или 320 хиляди евро. Имахме срок от една седмица. В тази една седмица се случиха много интересни неща. Президентът на ЦСКА отиде в чужбина да гледа мач от Шампионската лига и ни увери, че всичко е наред. Аз и финансовият директор се чудехме какво да правим. Получих предложения от хора да дадат пари, да помогнат на ЦСКА. Това бяха мои лични приятели, които не са се тупали по гърдите пред обществото,  че са големи цесекари. Но в крайна сметка не  зависеше нищо от мен, а от президента на клуба. Това е най-лошото нещо, което ми се е случвало като футболен ръководител. Беше тежко, защото ЦСКА притежаваше изключително силен отбор. Балансиран, който спечели с голяма преднина шампионската титла. Разполагахме с много силни чужденци и с най-добрите по това време български футболисти. Да не забравяме, че и законите бяха по-различни от днешните. Така че – не може да се прави някакъв подробен паралел  между тогава и сега.

-За финал какво ще пожелаете на българските фенове?

-Да ходят по-често на стадионите. Няма как да доближим големите първенства. Един футболист от Висшата английска лига струва повече от целите отбори на Левски и ЦСКА. Това е истината. Разликата наистина е голяма. Нека родните фенове гледат по-реалистично, но и същевременно по-позитивно. Ако са на трибуните, ако подкрепят тимовете си, ще им помогнат със сигурност.

  Сподели
835