Байерн подобри рекорд на Левски


А. Франгов

Байерн подобри рекорд на Левски

С грандиозната си победа с 8:2 срещу Барселона, Байерн (Мюнхен) се превърна в отборът вкарвал най-много голове на каталунците в един мач от ЕКТ. Преди вчерашната среща от 1/4-финалите в ШЛ, тази престижна титла се държеше 44 години от българския Левски.

На сряда 17 март, 1976 година "сините" постигат една от най-великите си победи, която за съжаление не бива достатъчна за тима да продължи напред. В 1/4-финален сблъсък за Купата на УЕФА, Левски побеждава с 5:4 Барселона на легендите Хуан Мануел Асенси, Йохан Неескенс и Йохан Кройф.

На стадион "Васил Левски" над 70 хил. зрители дерат гърла в подкрепа на "отбора на народа". Гостите идват за спокоен реванш в България след комфортна победа с 0:4 на "Камп Ноу" в първия мач. Тимът на Левски обаче вече има доста успешен сезон зад гърба си, отстранявайки последователно Ескишехир (Турция), Дюизбург (финалист за Купата на Германия предния сезон) и Аякс (в друга историческа победа след изпълнение на дузпи).

"Блаугранас" бързо се събуждат след два гола във вратата си още в първите 10 минути на мача, дело на Павел Панов и Йордан Йорданов. Гостите реагират като ужилени, Марсиал и Асенси възстановяват равенството 2:2 на почивката. Емил Спасов отново разбутва кошера на каталунските звезди с гол две минути след прекъсването на мача. Преднината от 3:2 обаче бързо бива заличена - десет минути след гола на Спасов, аржентинецът Хуан Карлос Ередия възстановява равенството, а спорна дузпа в 62-та минута е материализирана от Неескенс и резултатът се обръща в полза на каталунския гранд.

В състава на Левски личат имената на Войн Войнов, Кирил Миланов,Стефан Аладжов и Кирил Ивков. Те повеждат съотборниците си и не се отчайват от негативния развой на сблъсъка. В проява на страхотен дух и мъжество, до края на мача Левски обръща резултата срещу великите каталунци, вкарвайки общо пет гола за 90 минути игра. След дузпата на Неескенс следва натиск и непрестанни атаки от страна на Левски. Йорданов вкарва второто си попадение в заключителната 87-ма минута на мача за 4:4. Следва още по-силен натиск, който води до това съдията Барнс от Англия да отсъди дузпа в последните секунди в полза на домакините. Павел Панов не потрепва и така носи за Левски една от най-престижните и исторически победи.

Рекордът за най-много голове във вратата на Барселона в един мач в Европа седя непокътнат от 1976-та година до сега. Той бе близо да бъде изравнен или подобрен на няколко пъти през последните години - от Милан във финала за ШЛ през 1994 г., от Байерн у дома през 2013 г., от ПСЖ в Париж през 2017 г. и - най-прясно в спомените ни - от Ливърпул през миналата година, когато момчетата на Юрген Клоп заличиха изоставане от 3:0 в първия мач и разбиха каталунците с 4:0 на "Анфилд".


  Сподели
569