Вальо Михов: Англия да ни е учител за расизъм? Голям смях ще падне


FUTBOL-TV

Вальо Михов: Англия да ни е учител за расизъм? Голям смях ще падне

Бившият президент на Българския футболен съюз, а след това и член на Изпълкома - Валентин Михов, гостува в предаването "120 минути" по bTV. Той смята, че расисткият скандал на мача България - Англия (0:6) е бил подготвен, но не по-малък проблем е нивото на родния футбол. Михов е на мнение, че в най-популярния ни спорт в момента не се работи правилно и няма кой да подготви поколение като онова от 1994 г., извело страната ни до четвъртото място на световното първенство в САЩ.

"Всички носим отговорност за нивото на българския футбол. В момента това е състоянието му. Винаги съм се връщал малко назад. Защо сме имали такива величия през 1994 г.? Защото е имало кой да ги подготви! Имахме треньори, педагози, психолози. Имахме хора, които подготвяха личности, водачи, лидери... Не искам да обиждам момчетата, но това има България в момента", коментира Михов.

"Навремето хората идваха и от училищните мачове, от махленските. Да ти е драго да гледаш футболисти. В момента в България има страшно талантливи кадри, но във футбола трябва да ги търсиш, не да чакаме наготово. Центрове имаме, връзката с държавата трябва да се поддържа. Това, което направи тя като основа - да имаме бази и стадиони, защото добрата обстановка възпитава. Тежкият момент е да намерим тези, които подготвят младите ни футболисти. Трябва да ги изградим като хора, като човеци, като добри ученици и да надграждаме към професионализма", каза бившият президент на БФС.

"Този расистки скандал за мен беше подготвен. Не искам да търся неща, които не са доказани, но видях по европейските стадиона много такива неща. За мен имаше провокация, имаше нагласа от английското ръководство, говоря за футболното, не за държавното. Те подготвиха, че ще си излязат, ако има. И да си излязат - 3:0 за нас, ако съдията не предупреди, както е по разпоредбите на УЕФА, на ФИФА. Имаше индикации. Ако го няма това, Англия да ни е учител за расизъм, голям смях ще падне. Те да ни учат...", коментира Михов.

"Когато бях президент на лигата и организирахме финал за Купата... по същия начин имахме провокации. Тогава за първи път държавата не склони глава да намали малко от таксите на полицията. Започнахме да търсим охранителни фирми, но те нямат почти никакви права. Какво да направим? Тези охранителни фирми не могат да упражняват сила. Как да спрем някой, който влиза на терена или на стадиона, след което прави някакъв знак? Това са 15-20 000. Всеки един човек има възпитание, има мнение, има готовност да направи каквото е решил... Как може с всеки един да се работи превантивно. Англия как се оправи? Със закони! Беше в тежка криза, но се пооправи. На стадионите вече няма такива моменти, има извън тях", допълни Михов.

  Сподели
152