Приемаме Англия пред празни трибуни на 14 октомври?


Л. Михайлов

Приемаме Англия пред празни трибуни на 14 октомври?

България е пред угрозата да приеме Англия в София пред празни трибуни. Причината за това е проявата на расизъм от страна на български фен на "Уембли“ при загубата с 0:4 от "трите лъва“.

На националния ни отбор в момента са наложени две наказания за расова дискриминация. 5000 места от сектор "Б“ на стадион "Васил Левски“ ще бъдат затворени за домакинството срещу Чехия на 17 ноември, а 3000 места трябва да останат блокирани за срещата с Англия. Това са следствията на расистки по време на мачовете с Чехия и Косово.

Заради новата проява на нетърпимост към представители на други раси, УЕФА има пълното право да нареди провеждането на европейската квалификация срещу Англия да се играе на празен стадион.

Такова решение ще е сериозен удар не само за БФС и националния отбор, но и за феновете. Мачът с англичаните е чакан с голям интерес, тъй като запалянковците ще могат да видят част на живо от звездите на световния футбол.

Цялата ситуация на "Уембли“ е достигнала до длъжностните лица на европейската футболна централа, които са описали инцидента в своите доклади. От английската Футболна асоциация признават, че очакват справедливо решение от компетентните органи на УЕФА.

През това лято българският футбол вече два пъти пострада заради расистки скандали. Локомотив Пловдив и Левски бяха наказани с частично затваряне на трибуни заради мачовете си съответно със Страсбург и Ружомберок.

234