Балъков: Етър трябва да се отърве от борбата за оставане в Първа лига


FUTBOL-TV

Балъков: Етър трябва да се отърве от борбата за оставане в Първа лига

Главният мениджър на Етър /Велико Търново/ Красимир Балъков даде специална пресконференция в Пресклуб "България“ преди началото на първенството в Първа лига. Легендарният български футболист сподели какви са проблемите с финансовото състояние в клуба и пожела успех на българските отбори в евротурнирите.

Балъков заяви, че вече са проведени разговори с местни бизнесмени и се надява на подкрепа от различни фирми.

“В България нещата стават бавно и трудно. Но вече има някаква база, на която да стъпим, установени са контакти и се надявам преговорите да завършат с успех. По-малките професионални клубове имат нужда от финансиране от държавата, за да плащат на треньорите си в детско-юношеската школа. Ние имаме 12 треньори в Етър, които понякога чакат седмици да си получат заплатите. Всеки месец се борим да си получим парите – не става въпрос за милиони, а за средни за страната заплати. Това не е нормално в ХХI век. Например в Швейцария държавата стимулира клубовете, които налагат в състава футболисти от своята школа. Мисля, че и у нас държавата трябва да помага по някакъв начин, може би чрез БФС или ПФЛ, за да имаме сигурни средства. Така ние пак ще продължаваме да търсим рекламодатели и спонсори, но ще искаме по-малки суми. Защото когато искаш по-големи средства, удряш на камък".

Балъков бе категоричен, че и тази година основни фаворити за титлата ще бъдат отборите на Лудогорец, ЦСКА и Левски.

"Тази година очаквам по-интересно първенство. Само ЦСКА и Левски имат потенциал да оспорват първото място на Лудогорец, надявам се битката за титлата да се води до последните кръгове, но мисля, че в Лудогорец се работи много правилно, имат добра инфраструктура и ще продължат да доминират в шампионата“.

Той коментира и старта на българските отбори в евротурнирите.

“Понякога първите кръгове в Европа са много трудни. Вече няма малки отбори. Например тимът на ФК Рига вече е в първенство, докато ЦСКА още не е. Трябва да стискаме палци всички български отбори да продължат напред. Във втория кръг вече ще имаме ритъм. С изключение на Левски, мисля, че в първите мачове другите български отбори си свършиха работата“.

Красимир Балъков подчерта, че през новия сезон целта на Етър ще бъде много по-рано да натрупа достатъчно точки и да не се бори до последно за оставане в Първа лига. Той бе категоричен, че всеки отбор, които няма финансово силен собственик, ще се бори за своето оцеляване.

"Ако се отървем от битката за оставането в Първа лига, ще бъде добре за Етър. Надяваме се, че ще бъдем далеч от това, което бяхме през миналата година“.

Накрая Балъков изрази своето мнение, че България има основна заслуга за двете световни титли на Франция. Той припомни победата на родните национали срещу "петлите" на "Стад дьо Франс" през 1993 г. и как след този мач във Франция са направили сериозни промени във футбола, които им носят успехи до днес.

  Сподели
496