БГ Спирит – или как едни българи реализираха философията на Шенкли


FUTBOL-TV

БГ Спирит – или как едни българи реализираха философията на Шенкли

Дори и великият Бил Шенкли, чиято е мисълта "Някои хора вярват, че футболът е въпрос на живот и смърт. Много съм разочарован от такова твърдение. Мога да ви уверя - той е нещо много по-важно", би се съгласил, че в живота има някои неща, които напускат границите на футбола, които са по-важни от него.
Това, разбира се, не пречи играта да е социалният инструмент, който да служи като средство за разпространяване на някакво послание.

Точно това се случи по време на финала на Лига Европа между Манчестър Юнайтед и Аякс, когато феновете осъдиха остро терористичните действия в Манчестър, отнели живота на деца. Футболистите и на двата отбора запазиха минута мълчание преди двубоя, а след срещата "червените дяволи" посветиха успеха си на засегнатите от атентата семейства.

Това е и похватът на няколко наши сънародници зад граница, който майсторски са усъвършенствали умението да изразяват себе си чрез футбола.

Павлин Ватев и Христо Отонов заминават за Германия преди 15 години, където дават началото на футболния отбор "БГ Спирит". По-късно, заедно с председателя на управителния съвет на Българското Академично Дружество в Карлсруе, Георги Филчев, се свързват с десетки свои съмишленици и сънародници зад граница, обичащи спорта и България.

Така идва идеята за създаването на футболния турнир "БГ Спирит", който тази година бе проведен за юбилеен десети път. В него участие взеха българи от Франция, Германия и Великобритания, а надпреварата за първи път се провежда под надслов "Ръка за ръка с Ян Бибиян", като основната идея е да се подаде ръка на една друга хуманна и патриотична инициатива - утвърждаването и развитието на българското училище в Карлсруе "Ян Бибиян".

 

 

"Също така участваха група за народни танци от Балканите "Сиртос", която е с вече 40-годишен опит на сцената и многократен участник по фолклорните фестивали не само в Германия. Групата работи с български хореограф, с когото перманентно разучават и танцуват нови постановки", разказват организаторите.

 

Шампион в тазгодишния турнир става "ФК Франкфурт", "Мишоците от Манхайм" остават втори, а към надпреварата за първи път се присъединява и тим от Лондон, който се отчита с почетно трето място.

"На турнира участват много бивши и настоящи професионалисти и полу-професионалисти от българското и немското първенство", казват още Ицо, Георги и Павлин, за който победите и загубите отдавна нямат толкова голямо значение, след като мисията им е изпълнена - да запазят българското в чужбина.

 

 

И едно трябва да им се признае - положеният труд от тях и съмишлениците им си струва. Всъщност, безценен е! И се изразява не само в народните носии, играещите футбол наши сънародници и българските знамена, а във очите на всяко българско дете, родено в чужбина, което получава нагледен урок от баща си как човек трябва да пази корените си.

 

"Футболът е ужасно проста игра. Подаваш, приемаш пасове и когато топката не е в теб, отново я искаш. Елементарно е", е друга мъдра мисъл на легендарния Шенкли, която в същата степен важи и за живота и по възможно най-добър начин онагледява всичко, в което хората от "БГ Спирит" вярват.


Животът е ужасно прост. Имаш послание и го предаваш нататък, а когато нямаш, търсиш такова. Елементарно е. Нали, момчета?

БОРИСЛАВ ОРЛИНОВ 

 

Борислав Орлинов е на 22 години и изучава журналистика в Софийския университет. FUTBOL TV изказва своите благодарности към този млад и талантлив автор за ангажимента и подкрепата му на тази благородна и патриотична кауза.

4098