Мондиал 2018: Логиката възтържествува


FUTBOL-TV

Мондиал 2018: Логиката възтържествува

Остават броени дни до началото на Световното в Катар и е време да си припомним Мондиал 2018. За първи път провело се в Русия, Световното първенство през 2018-та не разочарова и държа футболния свят на тръни до самия му край. Освен втората световна титла на Франция, станахме свидетели на куп вълнуващи обрати, изненади и голове, които вероятно вече сме позабравили.

Освен че за пръв път се проведе в Източна Европа, 21-вото Световно бе и най-скъпото до този момент. Организацията около турнира възлиза на внушителните 14.2 милиарда долара. Друг интересен факт е, че това беше първият форум с въведена система за видео асистент арбитър. Именно затова и първенството се отличи с едва 4 червени картона - едно от най-добрите постижения в историята на турнира. В 64-те мача видяхме 169 гола или средно впечатляващите 2.64 попадения на мач. Друг интересен рекорд беше постигнат по повод вкараните автоголове. Цели 12, двойно повече от досегашния рекорд, поставен през Мондиал 1998. Призът за голмайстор на турнира отиде при Хари Кейн от Англия, с неговите 6 попадения, а за най-добър играч беше избран капитанът на Хърватия Лука Модрич. 

По традиция първият двубой беше открит от домакина Русия на националния стадион "Лужники“. "Сборная“ записа звучна победа с 5-0 над Саудитска Арабия и даде тон за остатъка от първенството. Въпреки че бяха един от най-големите аутсайдери в турнира, домакините се оказаха решени да зарадват своята публика и излязоха от група с Уругвай, Египет и Саудитска Арабия. Групата убедително спечели Уругвай след 3 победи.

Една от най-интригуващите групи срещна два от фаворитите в турнира. Испания и Португалия се изправиха един срещу друг заедно с Иран и Мароко. Мачът помежду им остана един от най-емблематичните за цялото Световно първенство. Битката за Иберийския полуостров завърши 3-3, а главно действащо лице беше Кристиано Роналдо. Шедьовърът му от пряк свободен удар в 88-та минута оформи неговия хет-трик и донесе равенството на Португалия.

В група Д, отборът на Хърватия се класира комфортно и впечатли с победа над Аржентина на Лео Меси. Аржентинците трябваше да изстрадат победа с 2-1 над Нигерия и да хванат последния влак за елиминационната фаза.

В група Г бяха поставени два от най-вълнуващите тимове. Англия на Гарет Саутгейт имаше за компания Белгия и скромните Тунис и Панама. Съвсем логично двата фаворита се класираха, а Белгия подсказа, че "златното“ им поколение е способно да направи нещо голямо, побеждавайки "трите лъва“ с 1-0.

Свикнали сме на всеки Мондиал, някой от фаворитите да катастрофира още в груповата фаза и Световното първенство в Русия не направи изключение. Германия изигра вероятно най-разочароващия си турнир и остана на последното място в група с Швеция, Мексико и Южна Корея. Швеция и Мексико продължиха напред.

1/8 финална фаза

Осминафиналите донесоха зрелище и много изненади. Един от най-запомнящите се мачове в тях отне мечтата на водената от Лео Меси  Аржентина, след загуба с 3-4 от бъдещия шампион Франция. В този мач падна и голът на турнира. Зрелищно воле от извън наказателното поле, дело на Бенджамен Павард, което остави стража на Аржентина безпомощен.

Форумът приключи и за другата мега звезда Кристиано Роналдо след загуба на Португалия от Уругвай с 1-2. Друг от основните фаворити - Бразилия напълно заслужено си проправи път до следващата фаза след победа с 2-0 над Мексико.

Белгия подцени Япония и при 0-2 на почивката изглеждаше, че "червените дяволи“ могат преждевременно да напуснат турнира. Тогава дойде и един от най-знаменитите обрати на Световни първенства. Три гола за Белгия, последният от които дело на Насер Шадли дълбоко в добавеното време, пратиха отбора при най-добрите осем.

Всеобщо мнение беше, че първенството в Русия е едно от най-добре организираните Световни първенства. За награда, отборът домакин продължи да изненадва и хвърли нова бомба, отстранявайки тима на Испания след дузпи. Грешки на Коке и Аспас от бялата точка лишиха "ла фурия роха“ от 1/4 финалите.

Още два мача бяха решени след изпълнение на 11 метрови наказателни удари. Хърватия не впечатли с играта си, но успя да изхвърли Дания, след като капитанът Лука Модрич не трепна от бялата точка. На Англия също се наложи да премине през дузпи, срещу коравия отбор на Колумбия и за пръв път от 2006-та насам достигна до 1/4 финал.

В мача на аутсайдерите Швеция надви Швейцария с минимален резултат.

1/4 финална фаза

Тази фаза на турнира се очакваше да бъде големият тест за фаворитите, преди да стигнат мачовете за разпределяне на медалите. Франция се справи по отличен начин срещу Уругвай с 2-0 и не остави съмнения в своята класа.

Без съмнение, в най-интригуващия сблъсък се изправиха Бразилия и Белгия. Белгийците, вдъхновени от обрата срещу Япония, изглеждаха готови да пратят фаворита Бразилия у дома. След като Куртоа отрази удар на Тиаго Силва от непосредствена близост, мачът за Бразилия стана изключително сложен. Фернандиньо си отбеляза автогол след ъглов удар, а в 30-тата минута Кевин Де Бройне удвои аванса на "червените дяволи“ с удар извън наказателното поле. Мачът продължи изключително интензивно, но Белгия показа характер и чудесна игра в защита. Бразилия върна гол чрез Ренато Аугусто, но това не беше достатъчно. Краен резултат 2-1 за Белгия.

За радост на феновете на острова, Англия се изправи срещу Швеция и голове на Хари Магуайър и Деле Али донесоха на отбора първи 1/2 финал от далечната 1966-та насам.

В битката на аутсайдерите се изправиха Русия и Хърватия. Макар и фаворит в мача, Хърватия не убеди с играта си и редовното време приключи при резултат 1-1. В продълженията, след разбъркване от ъглов удар, Домагой Вида прати топката във вратата на Игор Акинфеев, отбелязвайки първия си гол за Хърватия. Радостта им не продължи дълго. В 115-тата минута Марио Фернандес изравни с глава след статично положени и вдигна стадиона в Сочи на крака. При дузпите нервите на Руснаците не издържаха и походът на Хърватия продължи към 1/2 финалите.

1/2 финална фаза

Полуфиналите на Мондиал 2018-та противопоставиха Хърватия и Англия и Белгия и Франция. Напрежението беше покачено на краен предел, а място за грешки нямаше.

Мачът между Белгия и Франция изглеждаше достоен за финал. Белгийците играеха феноменален футбол, а в състава имаше изобилие от лидери с опит, които да решат мача. Съвсем логично равностойният мач между двата отбора се реши от статично положение. Грийзман поднесе перфектна топка от корнер на главата на Самюел Юмтити, който изпрати "петлите“ на финал. До края на мача Франция удържа на натиска на Белгия. Французите показваха невероятна стабилност в защита през целия турнир, а класата и широчината в атака ги правеха най-опасния отбор на това Световно първенство.

След два не особено убедителни мача срещу Дания и Русия, Хърватия вдигна нивото в най-подходящия момент. Характерно за пътя им дотук и този мач не мина без драма и продължения. 1-1 в редовното време след ранен гол на Трипиер и изравнително попадение на Перишич. В продълженията, Англия се пропукваше все повече и логичното се случи. Опитният Марио Манджукич се оказа на точното място в точното време и с гол в 109-тата минута прати Хърватия на исторически първи финал на Световно първенство.

В мача за 3-тото място Белгия взе протоколна победа над Англия с 2-0.

Финалът на Световното първенство в Русия се игра на 15-ти юли на стадион "Лужники“. Франция влезе в мача като абсолютен фаворит, срещу далеч по скромния отбор на Хърватия, изиграл 3 елиминационни мача по 120 минути. През първото полувреме двубоят бе изключително равностоен, а за радост на феновете головете валяха един след друг. Съпротивата на Хърватите продължи до към 60-тата минута, когато паднаха 3-ти и 4-ти гол във вратата им. Франция на Дидие Дешан влезе като основен фаворит в турнира и изигра 7 изключителни мач. В края на турнира логиката възтържествува. След победа с 4-2 във финала "петлите“ вдигна втората си Световна купа.

Статистика:

Мачове: 64

Голове: 169

Средна резултатност: 2.64 гола на мач

Зрители: 3 031 768

Средна посещаемост: 47 371

Голмайстор: Хари Кейн (Англия) - 6 гола

  Сподели
2195