FIA премахна бонуса за най-бърза обиколка във Ф 1


Н. Гавазов

FIA премахна бонуса за най-бърза обиколка във Ф 1

Най-бързата обиколка във Формула 1 вече няма да носи допълнителна точка за постигналия я пилот. Бонусът бе премахнат с решение на Световния съвет за моторни спортове към международната федерация по автомобилизъм (FIA), като промяната влиза в сила от сезон 2025.

Допълнителната точка за най-бърз тур се завърна в F1 през 2019 г. През последните пет шампионата тя се присъждаше само ако най-доброто време е постигнато от пилот в Топ 10 на крайното класирането. Сега обаче беше сложен край и на този експеримент.

Дискусията за премахването на бонус точката започна по-рано този сезон, когато се обсъждаше дали точки да не получават първите 12 на финала. В крайна сметка основната точкова система беше запазена, но за сметка на поощрението за най-бърза обиколка.

Световният съвет на FIA също така реши от догодина да бъде увеличен двойно броят на свободните тренировки, които всеки тим трябва да осигури на млади пилоти - от две на четири.

Тази седмица отборите са в щата Тексас, където през уикенда са състезанията за "Гран при" на САЩ в Остин. Събитията на пистата "Съркют ъф ди Америкас" (COTA) започват още днес с единствената свободна тренировка (от 20:30 ч. българско време) и квалификацията за спринта (от 0:30 ч. след полунощ).

В събота са спринтовата надпревара (от 21:00 ч.) и квалификацията за основното състезание (от 1:00 ч. след полунощ). Същинският старт е в неделя от 22:00 ч. наше време.

  Сподели
28