НОК на Испания отговори на обвиненията в допинг система


Н. Гавазов

НОК на Испания отговори на обвиненията в допинг система

Националният олимпийски комитет (НОК) на Испания отговори на обвиненията за държавна система за допинг през 90-те години. Германският телевизионен канал ARD пусна документален филм за испанската допинг система, наречен "Мръсни игри“.

Филмът разследва Испания, обвинявайки я, че е копирала допинг системата на наскоро разпадналия се Източен блок, за да спечели възможно най-много медали на Олимпийските игри през 1992 г. в Барселона, Испания.

"Ние отхвърляме всякакви обвинения, които се опитват да хвърлят съмнение върху чистотата, почтеността и прозрачността на испанските олимпийци, и то с най-категоричните възможни думи, когато такива обвинения се основават на думите на човек, чиято кариера в света на спорта е напълно дискредитирана.

Олимпийските игри в Барселона бяха организационен, спортен и социален успех и се смятат не само в Испания, но и далеч извън нейните граници, за едни от най-великите Игри в историята. Ние също така отхвърляме всякакви обвинения, които, възползвайки се от изминалото време, се опитват да хвърлят сянка на неоснователни подозрения, пред които испанският НОК не може да мълчи“, пише в прессъобщение на испанския НОК.

  Сподели
25