България е европейски шампион!


Н. Гавазов

България е европейски шампион!

България е европейски шампион! Женският ни тим под 18 години триумфира по възможно най-категоричния начин във финала срещу Белгия – 3:0 (25:15, 25:18, 28:26). Българските момичета, водени от легендарната Антонина Зетова, направиха фантастичен турнир. В груповата фаза на остров Крит извоювахме шест успеха и едно поражение. А най-красивата победа беше на полуфинала над Италия, когато мачът изглеждаше загубен. На трибуните в залата в Румъния, където се разигра финалната четворка, аплодира президентът на федерацията Любомир Ганев. Работата при подрастващите в БФ Волейбол се вижда всяка година, където често взимаме медали и при мъже, и при жени.

България игра първи еврофинал при дамите от 42 г. Последният датира от 1982-а, когато тимът ни под 20 години спечели сребро.

Първият гейм беше истинска наслада за българските очи. Нашите момичета стартираха шампионски – с пет поредни точки. Позволихме на Белгия да направи една, само за да ударим с още три. Изключително важно беше още от началото да покажем на съперника класата си и да натрупаме самочувствие. Момичетата ни го направиха перфектно. Най-малката преднина беше 10:5 и 14:9. Нашите атакуваха много разнообразно и предизвикваха прекъсвания при съперниковия щаб. А при най-малко колебание в играта ни Антонина Зетова също взимаше таймаут. Разпределителят ни Димана Иванова непрекъснато сменяше фланговете на атаката. Завършихме частта по начина, по който я започнахме – със серия. След 23:15 българките направиха три поредни точки и вече бяха само на два гейма от титлата.

Втората част започна малко по-равностойно, но тимът ни бързо наложи волята си. Единственото равенство беше 1:1. А с него стартира и първата ни серия от 4 поредни точки. 14-годишната Дарина Нанева показа много силно изпълнение на начален удар, който беше почти непосилен за Белгия. Така се стигна до нова серия, която доведе резултата до 12:4. При 12:5 една от белгийските състезателки получи контузи. Няколко минути лекарският щаб я преглеждаше на корта, но се наложи да бъде изнесена с носилка.

Прекъсването не помогна на Белгия. Нашите веднага увеличиха преднината си с още пет точки. За кратко белгийките успяваха да влязат в размяна на точки, но това не ни пречеше по никакъв начин. Преднината ни беше толкова голяма, че се стягахме за гейма, равностоен на титла. България продължи да играе стабилно и вървеше към успеха, който дойде при 25:18.

Третият гейм най-накрая беше равностоен. И беше логично – последен шанс на Белгия за титлата. Играта тръгна точка за точка. Чак при 9:7 успяхме да вземем крехка преднина. Това обаче ни даде крила. Българките изпълняваха силен начален удар, а блокадата помагаше. Така резултатът стана 11:8. Белгия обаче се бореше. Румънският съдия свири "зона" при началния удар и това даде серия от три точки за съперника, довела до равенство. Лошата новина бе, че Белгия направи ас и поведе с 12:11, но Калина Венева веднага изравни с мощна атака. Досега съперникът нямаше серия от четири точки. Обаче ние имахме и отново успяхме! Наш ред беше да наредим четири поредни при началния удар на Венева. В този момент титлата вече изглеждаше буквално на един пръст разстояние. Нашите увеличиха преднината си до 19:14, след като Димана Иванова изстреля няколко отлични начални удари. Белгия опита един последен път да остане в мача и направи три поредни точки. България обаче имаше цялата нужна концентрация и увереност – 21:18.

Мачът не беше свършил. Белгия намали до 22:23, но след това съперникът изпълни начален удар в аут. Изпуснахме първия мачббол с мрежа от начален удар – 24:23. Атака в аут и титла! Не, още няколко секунди, защото белгийският треньор поиска челъндж. За съжаление беше успешен – топката беше добра. Това не ни повлия и Деница Ангелова направи 25:24 за трети мачбол. Резултатът пак беше изравнен 25:25. Жалко – при едно много дълго разиграване се стигна до геймбол за Белгия – 26:25. Не! Челъндж на Зетова се оказа успешен и това бе четвъртият мачбол за България. Отново се стигна до равенство – 26:26. Карина Велева направи страхотно изпълнение и доведе до петия мачбол. Блокада и триумф! България е европейски шампион!

  Сподели
134