Oлимпийски шампион бе дисквалифициран за 8 г.


Н. Гавазов

Oлимпийски шампион бе дисквалифициран за 8 г.

Американският олимпийски шампион Гил Робъртс бе отстранен за осем години за второ нарушение на антидопинговите правила. Това съобщиха от Американската антидопингова агенция (USADA).

"Всички спортисти заслужават равни условия, които да бъдат възнаградени за тяхната упорита работа и талант. Стратегическите тестове помагат както за предотвратяване на употребата на допинг, така и за изправяне пред правосъдието на онези, които умишлено нарушават правилата, и е жизненоважно да използваме цялата сила на правилата, за да гарантираме, че тези лоши спортисти не могат да продължат да корумпират спорта на всяко ниво на състезание", заяви изпълнителният директор на USADA Травис Тайгарт от официалния уебсайт на Антидопинговата агенция на САЩ (USADA).

Робъртс е олимпийски шампион в щафетата за 2016 г. и световен шампион на закрито за 2012 г.

Осемгодишният период на наказание на Робъртс започна на 18 октомври 2023 г. Освен това Робъртс беше дисквалифициран от каквото и да е състезателно представяне след 20 септември 2023 г., датата на положителния му тест, включително отнемане на всички медали, точки и награди.

Робъртс също така даде положителна проба за наркотици през 2017 г., но избегна отстраняване. Тогава той заяви, че забраненото вещество е попаднало в тялото му по време на целувка с приятелката му, която използвала лекарство за хрема.

  Сподели
162