Назрява нов скандал в спорта заради руските нацисти


Н. Гавазов

Назрява нов скандал в спорта заради руските нацисти

Препоръките на президента на МОК Томас Бах за приемане на руснаци, които "работят добре“, отново се провалиха. Този път много силно.

 United World Wrestling (UWW), международната федерация по борба, допусна борците в свободния стил от страната-агресор Русия Абдулрашид Садулаев , Заур Угуев и Заурбек Сидаков до Световното първенство .

 И тримата участваха в скандалния митинг "За мир без нацизъм" в Лужники миналия март, за което бяха включени в базата на спортистите, подкрепящи войната. И тримата се виждат ясно на една от снимките след митинга.

И също на снимката от самия митинг.

След това Садулаев отново блесна в подкрепа на войната - той участва в откриването на "Републиканския турнир по свободна борба, посветен на паметта на казашките войници, загинали по време на СВО в Украйна", където бе почетен гост.

Сидаков също често харесва публикации в подкрепа на войната - активността в социалните мрежи също се споменава от МОК като критерий за "неутралитет".

Тези факти явно противоречат дори на критериите, установени от МОК. Организацията отбелязва, че участието в провоенни демонстрации се счита за "активна мярка за подкрепа на войната", което е критерий за недопускане на неутрален спортист.

UWW, когато обяви завръщането на руснаците в състезанието, каза: "За възрастовата категория за възрастни ще бъде създаден независим панел, който да провери наличността на всички спортисти от Русия и Беларус, въз основа на насоките за допустимост на МОК".

Вчера уебсайтът на UWW буквално посреща посетителите с новината, че тези трима са "хедлайнерите" на отбора на "независимите неутрални спортисти".

Главният комуникатор на UWW Ерик Олановски също не крие възхищението си от участието на Садулаев, Сидаков и Угуев в Световното първенство.

Народният депутат и борец Жан Беленюк, който също участва в това Световно първенство, осъди допускането на тези руснаци до турнира в своя канал в Telegram :

"Както виждаме, препоръките на МОК, които директно гласят, че участието в провоенни митинги е причина за недопускане на руснаци до състезания, са напълно "работещи“.

Андрий Блажек, който е държавен треньор по борба и член на изпълнителния комитет на Украинската асоциация по борба, коментира ситуацията:

"Бяха изпратени съответни писма със снимки и видео записи на тези спортисти. Честно казано, не бяхме изненадани от ситуацията, която се случи в международната федерация. Тя е специално проруска , двама членове на изпълнителния комитет са руснаци (Михайло Мамиашвили и Наталия Ярюгина), плюс това, ако погледнете състава на изпълнителния комитет на международната федерация, няма да видите американец (всъщност има - Стан Джеджич).

Следователно всичко е ясно. Поискахме да ни предоставят резултатите от проверката, на което те отговориха, че това е разпространение на лични данни, не могат да ги предоставят. Едната вече е премахната, казаха, че ще има промени. Все още не ги виждаме.

Утре отборът е в Сърбия, ще видим какво ще стане. Но бе някак предсказуемо. Те казаха, че вече не членуват в никакви военни организации, не участват никъде - засега са "напълно неутрални". Това беше положението.

Освен това президентът на международната федерация иска да се срещне с нашите представители сега. Не знам как ще се развие всичко по-нататък. Трудно е да се каже още.

Но това е резултат от работата им в международната федерация. Докато страната им е готова да финансира такива проекти, всичко ще се случи. За съжаление страната ни в момента няма възможности и ресурси да налее средства в някакви международни федерации, да ги финансира някъде, да ги подкрепя, да им бъде партньор, спонсор и т.н. И те с удоволствие правят всичко това и имат такъв резултат. Затова, за съжаление, това е положението.

Засега е отстранен Семенов (става дума за Сергей Семенов).

Следим информацията. Благодариха ни за изпращането на съответните снимки и видео доказателства и ни казаха, че ще има някои промени.

Освен това все още остава отворен въпросът за лиценза. Ние не даваме лицензи на спортисти, лицензът отива в страната. И като са от типа "неутрален" на кого ще върши работа? Как ще стане?".

  Сподели
561