Верстапен спечели Гран при на Испания


Н. Гавазов

 Верстапен спечели Гран при на Испания

В неделя, 4 юни, се проведе Гран при на Испания на пистата Каталуня в Барселона като част от осмия кръг от сезон 2023 на Формула 1.

Въпреки факта, че Макс Верстапен стартира от първото място както обикновено, началото на състезанието обещаваше да бъде интересно, след като Карлос Сайнц, Ландо Норис и Люис Хамилтън се настаниха точно зад пилота на Ред Бул. И за един от този квартет първият кръг бе катастрофа.

След като намаля напрежението, Сайнц се опита да мине покрай Верстапен и дори се нареди с него преди първия завой. Но испанецът трябваше да се оттегли, защото Макс не му остави шанс: или трябваше да свали крака си от педала на газта, или да последва сблъсък.

Веднага след тях Хамилтън успя да изпревари Норис и дори се опита да атакува Сайнц, но безуспешно. Връщайки се към траекторията, Луис се измести към траекторията на Ландо, който в крайна сметка счупи предното антикрило на противниковия болид.

Пилотът на Макларън отиде в бокса още в първата обиколка - състезанието му бе провалено и той не можа да минимизира загубата на позиции по никакъв начин.

На това приключиха почти всички интересни събития от Гран При на Испания.

Като цяло си струва да се отбележи формата на "Мерцедес". Явно актуализациите на германския отбор повлияха по-добре на работата на болида, отколкото актуализациите на Ферари, защото и Хамилтън, и Ръсел изпревариха Сайнц доста лесно.

Верстапен бе най-бързият и в трите тренировки, взе пола, поведе през цялото състезание, отбеляза най-бързата обиколка и спечели номер 40 в кариерата си, като същевременно увеличи преднината си пред Перес в класирането при пилотите. Макс доминираше през целия уикенд

"Мерцедес" зае двете останали места на подиума, а Хамилтън, който завърши втори, бе обявен за пилот на деня.

  Сподели
118