В Белгия започна дело по 375 уредени мача в тениса


Н. Гавазов

 В Белгия започна дело по 375 уредени мача в тениса

В белгийския Ауденарде започна съдебният процес по делото за уредени мачове.

Разследват се 28 души. Те са обвинени, наред с други неща, в измама, пране на пари и създаване на престъпна организация.

Според De Standaard през 2015 г. двама арменски граждани, които са живели дълго време в Белгия, са подали молба до Брюкселската комисия по хазарта. Няколко дни преди това те заложиха на тенис мач в Армения. Играчите заложиха близо €5000 и спечелиха €13 000. Мениджърът сметна това за подозрително и замрази средствата. Оплакването на арменците доведе до започването на мащабно разследване, тъй като те заложиха голяма сума на незначителен мач.

Белгийското разследване стига до известния Григория С., който се смята за шеф на арменска банда, контролирала международна мрежа от 182 тенисисти. Един от тях бе белгийският тенисист Артур де Гриф, който отрича вината си. През май 2021 г. той беше временно дисквалифициран.

Тенисист от Египет каза, че през май 2017 г. Григория му е превел 4000 евро чрез тъмня схема. Подобни показания дадоха играчи от България и Словакия.

Изиграни са най-малко 375 уредени мача, според федералните прокурори. За плащания престъпниците са използвали 1671 сметки. Между юни 2016 г. и март 2018 г. в специалната сметка за онлайн плащания са постъпили общо над 8.2 милиона евро.

  Сподели
169