България U20 на полуфинали на Европейското първенство


Н. Гавазов

България U20 на полуфинали на Европейското първенство

Националният отбор на България за мъже под 20 години се класира за полуфинали на Европейското първенство в Италия. Воденият от Мартин Стоев тим победи Гърция с 3:0 (25:17, 25:21, 29:27 ) в последния си мач от група II в град Васто.

С това младите ни "лъвове“ завършиха на второ място в крайното класиране на групата и продължават сред четирите най-добри на Евроволей 2022. От другата група напред продължават Полша и Италия, като съперникът ни на полуфинала ни ще стане ясен по-късно. Двата тима излизат в директен двубой от 21:00 часа за определяне на първенеца в групата.

Волейболистите ни диктуваха играта почти през цялото време и логично се поздравиха с чиста победа. Стартът беляза известна равностойност. След десета точка нашите се отърсиха от напрежението, взеха аванс и не позволиха повече противодействие. Първият гейм бе спечелен с комфортна преднина.

Втората част започна ударно за България 8:2, доминацията бе пълна. В края гърците успяха да намалят разликата до четири точки, но това бе максимума им и тимът ни поведе с 2:0

В третата част нашите запазиха стабилност. Взеха аванс с 5:2 и продължиха да диктуват играта до 20:15. Прибързано решиха обаче, че мачът е свършил, като настъпи отпускане. Съперникът стопи пасива си и направи обрат, като поведе с 22:21. Националите ни се събраха, отново стегнаха редиците и на свой ред имаха геймбол (24:23) след точкова блокада. Не успяха да затворят гейма след атака в аут. В решителните минути обаче българите показаха характер и устойчивост, наложиха волята си с 29:27 и спечелиха мача в три гейма.

С най-голям актив за България бе Венислав Антов с 15 точки. Капитанът Александър Николов добави още 10 точки за успеха.

Статистика от мача можете да видите тук.

Полуфиналите ще се изиграят на 24 септември (събота), от 18:30 и 21:00 ч. б.в.

  Сподели
297