Audi става част от Формула 1 от 2026 година


Н. Гавазов

Audi става част от Формула 1 от 2026 година

Формула 1 скоро ще бъде попълнена с нов участник. Част от състезанието ще бъде и немският автомобилен производител Audi.

Компанията официално потвърди участието си във Формула 1 от 2026 г. Това съобщи в навечерието на Гран При на Белгия изпълнителният директор на концерна Маркус Дуисман.

"Искам да съобщя, че Audi е официално регистрирана като производител на двигатели за Формула 1. От 2026 г. ще започнем да се състезаваме във Формула 1, заяви Дуисман.

Това решение на Audi се дължи на новите правила на състезанието за опростяване на изискванията към двигателите. Двигателите ще бъдат произведени в Нойбург, където има съоръжения за тестване на двигатели от Формула 1, както и ERS и батерии.

В същото време Audi създаде отделна компания за работа с двигателите. Все още не е уточнено с какъв екип ще си сътрудничи компанията. Марката Porsche се очаква да се присъедини към Формула 1.

Припомняме, че през настоящия сезон на Формула 1 вече преминаха 13 от 22 етапа. Макс Верстапен (258 точки) води уверено в класирането на пилотите. Основните му конкуренти са Шарл Льоклер (178) и Серхио Перес (173).

  Сподели
232