Русия обяви Каспаров за чуждестранен агент


Н. Гавазов

  Русия обяви Каспаров за чуждестранен агент

13-ият световен шампион по шахмат Гари Каспаров бе признат за чуждестранен агент в Русия. Министерството на правосъдието на Руската федерация включи гросмайстора в списъка на физическите лица-чуждестранни агенти. Причината е осъществяването на политическа дейност от страна на Гари.

Напомняме, че в Руската федерация е наложена жестока цензура по отношение на инакомислещите, както и тяхното преследване, а държавната власт манипулира населението чрез свои пропагандатори - по примера на нацистка Германия.

Каспаров става световен шампион през 1985 г., побеждавайки Анатолий Карпов. През 2005 г. той обяви, че прекратява шахматната си кариера, за да се посвети на политическа дейност. През юни 2013 г. той напусна Русия.

Каспаров осем пъти е победител в световните шахматни олимпиади: четири пъти като член на отбора на СССР (1980, 1982, 1986, 1988) и четири пъти като член на руския отбор (1992, 1994, 1996, 2002) . Носител на 11 шахматни "Оскари" (награди за най-добър шахматист на годината).

Напомняме, че на 24 февруари армията на Руската федерация, по заповед на диктатора и военен престъпник Владимир Путин, вероломно и без никаква причина нахлу в суверенна Украйна в опит да спре европейското развитие на Киев и да върне страната в своята орбита. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се във всичките си тактически планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции от страна  на демократичните страни. Всичко това принуди руските нацисти да започнат целенасочено да убиват цивилни хора и да разрушават граждански обекти без военно значение, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и геноцид, а за тях няма давност.

  Сподели
395