Черна гора замени Русия на Евробаскет 2022


Н. Гавазов

 Черна гора замени Русия на Евробаскет 2022

Националният отбор по баскетбол на Черна гора ще замени отбора на Русия на Европейското първенство по баскетбол през 2022 г., съобщава официалният сайт на ФИБА.

Руският отбор беше отстранен от участие в Евробаскет заради военната агресия на Русия срещу Украйна.

Черногорците бяха отборът с най-добри резултати от победи и загуби сред неуспелите да се класират за турнира.

Припомняме, че Европейското първенство ще се проведе от 1 до 18 септември в Грузия, Германия, Италия и Чехия.

Днес, 20 май, Съветът на ФИБА-Европа взе официално решение да отстрани руски и беларуски отбори, както клубни, така и национални отбори, от турнири под негова егида.

Напомняме, че според решението на ФИБА официалните баскетболни състезания под егидата на ФИБА не трябва да се провеждат в Русия или Република Беларус до друго нареждане. Резултатите на националните отбори в турнири, в които са участвали по-рано, ще бъдат анулирани.

Напомняме, че на 24 февруари армията на Руската федерация, по заповед на диктатора и военен престъпник Владимир Путин, вероломно и без никаква причина нахлу в суверенна Украйна в опит да спре европейското развитие на Киев и да върне страната в своята орбита. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се във всичките си тактически планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции от страна  на демократичните страни. Всичко това принуди руските нацисти да започнат целенасочено да убиват цивилни хора и да разрушават граждански обекти без военно значение, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и геноцид, а за тях няма давност.

  Сподели
304