Ф 1 ще продължи да провежда Гран При на Саудитска Арабия


Н. Гавазов

Ф 1 ще продължи да провежда Гран При на Саудитска Арабия

Формула 1 ще продължи да провежда Гран При на Саудитска Арабия, въпреки атаката срещу петролно хранилище близо до пистата преди състезанието миналия уикенд и критиките към страната относно човешките права, заяви изпълнителният директор на най-престижната автомобилна надпревара Стефано Доменикали.

Атаката на подкрепяната от Иран група хуси в Йемен постави съмнения дали неделното състезание в Джеда ще се състои, но след дискусии, Формула 1 и пилотите решиха да продължат, след като получиха гаранции за сигурност от саудитските власти.

"Да, това е част от календара", каза Доменикали на въпрос дали Формула 1 ще се върне в Саудитска Арабия за третото издание на Гран при следващата година.

Той добави, че решението идва от ръководството с подкрепата на пилотите и други официални лица.

"Част от нашата работа е да се уверим, че разговаряме с всички заинтересовани страни. Връзката е абсолютно важна за нас, както и откритият диалог", добави той.

Саудитска Арабия подписа 15-годишен договор за домакинство на състезание, като таксите допринасят значително за печалбата на собствениците на Формула 1 - Liberty Media.

Гран при на Саудитска Арабия също отразява нарастващото влияние на Близкия изток в спорта, като държавният енергиен гигант Aramco е основен спонсор на Формула 1 и партньор на отбора на "Астън Мартин".

Страната попадна под международен контрол заради проблемите с човешките права, особено след убийството на журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 година.

Саудитска Арабия отрича обвиненията в нарушаване на човешките права и казва, че защитава националната си сигурност чрез своите закони.

Доменикали добави, че Формула 1 може да действа като сила за промяна в региона.

"Винаги говорим за това, че Формула 1 и спортът като цяло поставят светлината на прожекторите върху позитивността. Нашето присъствие на всяко място, на което отидем, дава допълнителна отговорност в областите, в които се опитват да напреднат. Формула 1 ще се погрижи това да се случи по-бързо", каза той.

Доменикали коментира, че публиката на неделното Гран при на Саудитска Арабия подкрепя думите му.

"Ако бяхте там миналия уикенд, бихте могли да разберете какво имам предвид. Младото поколение, жени, деца бяха на трибуните. Не забравяйте, че преди няколко години те не можеха да излязат от домовете си", заяви още шефът на Формула 1.

Напомняме, че Макс Верстапен спечели Гран при на Саудитска Арабия.

  Сподели
288