Почина легендарният основател на „Уилямс”


Н. Гавазов

Почина легендарният основател на „Уилямс”

Основателят и бивш шеф на Уилямс Сър Франк Уилямс почина на 79-годишна възраст, според официалния сайт на Формула 1. Не се съобщава причината  за смъртта.

Сър Франк Уилямс беше легендарна фигура не само за британския, но и за световния автомобилен спорт. Той организира първия си отбор от Формула 1 през 1969 г., но скоро го продаде и през 1977 г. създава нов, наречен Williams Grand Prix Engineering. Постепенно отборът започна да доминира във Формула 1, като спечели девет Купи на конструкторите.

През 1986 г. Уилямс е парализиран, но продължава да участва активно в делата на отбора. През 1999 г. е удостоен със званието Сър. Не толкова отдавна семейство Уилямс напълно се оттегли, продавайки отбора на големи инвеститори от Канада.

"Пристигайки в болницата в петък, Сър Франк почина мирно тази сутрин, заобиколен от семейството си. Отдаваме почит на нашия любим и вдъхновяващ лидер. Ще ни липсва много. Молим всички приятели и колеги да уважават желанията на семейството за поверителност в момента“, се казва в официалното изявление на "Уилямс“.

  Сподели
243