Фюри – Уайлдър III: Без шансове за Бронзовия бомбардировач


Н. Гавазов

Фюри – Уайлдър III: Без шансове за Бронзовия бомбардировач

На 10 октомври световният шампион по версията WBC в супертежка категория Тайсън Фюри ще проведе защита на титлата срещу Деонтей Уайлдър. Двубоят ще се състои на T-Mobile Arena в Лас Вегас, щата Невада, а стартът на сблъсъка ще е около 05:00 часа българско време. Всъщност това ще е вечер на бокса, в която почитателите на този спорт ще могат да наблюдават общо десет боя, а "черешката на тортата" ще е срещата между Фюри и Уайлдър.

 Световната титла във WBC принадлежи на Фюри. Впрочем, британският боксьор я отне именно от Уайлдър, спечелвайки предсрочно - в седмия рунд ъгълът на американеца хвърли кърпата. Битката се проведе през февруари 2020 г. и оттогава никой от боксьорите не е излизал на ринга. Прави впечатление, че това бе втората среща  между Фюри и Уайлдър. В първата, проведена през декември 2018 г., бе записано равенство.

Тази битка можеше и да не се състои  - Фюри се договори за обединителен двубой с тогавашния носител на титлата WBA / WBO / IBF Антъни Джошуа. Уайлдър обаче си спомни за предвидената в договора опция за реванш и я поиска. В противен случай Фюри би бил принуден да плати на американците десетки милиони долари компенсация. Така Циганският крал реши да излезе на ринга срещу Уайлдър за трети път.

 

Хонорарите на Фюри и Уайлдър

Фюри спечели 7 милиона долара за първата битка срещу Уайлдър. Втората му донесе 28 милиона. В първия случай хонорарите бяха разделени в съотношение 60% на 40% в полза на американеца, във втория - вече бяха по равно. Сега интересът към битката е не по -малък, а паричната награда ще бъде разпределена в полза на Фюри.

Според съобщения в медиите британецът ще спечели около 20 милиона долара, американецът около 10 милиона долара.

 

Тайсън Фюри

Британецът има рекорд от 31 битки. На сметката си има 30 победи и едно равенство. Той все още остава непобедим. Тайсън има пояса на световния шампион на WBC. Преди това той притежаваше титлите в IBF, WBA, WBO, IBO.

В последните битки Фюри спечели 4 победи. По решение на съдиите той победи Франческо Пианета и Ото Уолин. Британецът победи Том Шварц с технически нокаут.

Последната битка на Фюри е от 22 февруари миналата година, когато той победи Деонтей Уайлдър с нокаут.

Много експерти смятат, че последната битка на Фюри е най -успешната в кариерата му.

 

Деонтей Уайлдър

Американецът бе шампион на САЩ за аматьори през 2007 г., бронзов медалист на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и бивш шампион на WBC в тежка категория.

Бронзовият бомбардировач има 44 битки на професионалния ринг. От тях 42 боя завършиха с победа, една завърши наравно и една загуби от Уайлдър.

Повечето от последните битки на Уайлдър са приключили с нокаут или нокдаун. Той нокаутира Луис Ортис два пъти (2018, 2019), а също така се справи с Доминик Брезил.

Единственият съперник, който Уайлдър не може да победи е Тайсън Фюри.

 

Килограмите

Тайсън Фюри (30-0-1, 21 нокаута) и Деонтей Уайлдър (42-1-1, 41 нокаута) проведоха своята последна среща  преди двубоя.

Боксьорите преминаха традиционната  процедура  за претегляне преди боя.

Фюри и Уайлдър показаха рекордно тегло в кариерата си. "Циганският крал" показа тегло 125.6 кг, докато Уайлдър – 107.6 кг.

Уточняваме, че в първата битка Тайсън тежеше 116 кг, Деонтей - 96 кг. Тогава двубоят завърши наравно. В реванша Фюри показа тегло от 123.8 кг, докато Уайлдър тежеше 104.8 кг. Битката завърши с победата на Фюри, който спечели колана с нокаут.

 

Какво да очакваме от боя?

Букмейкърите са уверени в победата на Тайсън Фюри и на практика не оставят шансове на американеца. Коефициентът за успех на "Циганския крал" се движат около 1.30-1.34, докато победа на Уайлдър се оценява на 3.30-3.40. Букмейкърите предвиждат и равенство, но това е малко вероятно – диапазонът за бой без победител е 21.00 – 25.00.

Трябва да уточним, че не е лош и коефициентът за победа на Фюри с нокаут – 1.90. Успех на Уайлдър по аналогичен начин се оценява на 4.00.

Очакванията са, че Тайсън ще започне активно боя и ще се опита чрез преса да изпрати съперника си в глуха защита. Отговорът на американеца вероятно ще е с къси десни серии, които едва ли ще са толкова ефективни, още повече, че тази тактика е добре позната на британеца. След 3-4 рунд се предполага, че Фюри ще влиза в клинчове и ще изморява съперника си чрез своята тежест. Именно на това ще разчита Тайсън – да измори съперника си, да го извади от равновесие и да не му позволи да работи с краката си.

Ще бъде чудо, ако Фюри не стигне до нокаут до 12-я рунд, но дори боят да продължи до последната си част, британецът ще бъде с огромно предимство и очакванията са за негова победа.

Прогноза:  Победа за Фюри

  Сподели
373