Джошуа - Пулев: В навечерието


Н. Гавазов

Джошуа - Пулев: В навечерието

Световният шампион в тежка категория по версията на WBA, WBO, IBF, IBO британецът Антъни Джошуа (23-1, 21 КО) ще защитава титлите си срещу задължителния претендент на IBF, българският боец ​​Кубрат Пулев.

 

Къде и кога ще се проведе битката?

Битката Джошуа - Пулев ще се проведе в събота, 12 декември, на The SSE Arena на стадион "Уембли"  в Лондон, която в нормално време може да побере около 12 500  зрители.

Но  в разгара на пандемията от коронавируса определено няма да видим толкова много хора на трибуните. Организаторите решиха, че само около 1000 фенове ще могат да присъстват на битката, а цената на билетите е от 100 (най-евтините) до 1000 паунда (места почти на самия ринг).

 

Отменената  среща през 2017 г.

Двубоят между Джошуа и Пулев трябваше да се проведе още през октомври 2017 г. на футболния стадион в Кардиф. Очакваше се 70 хиляди фенове да присъстват на битката, като първите 60 хиляди билета бяха продадени още на следващия ден след началото на продажбата.

За съжаление тогава битката така и не се състоя, защото българинът получи контузия в рамото и направи почивка в кариерата си почти от година. Завръщайки се, Пулев постигна три победи, отново стана задължителен претендент за титлата и отново се подготвя за битка. В този бой  Пулев замени  Карлос Такам, който не можа да победи Джошуа на ринга.

 

Скорошни битки

Джошуа успя да победи Джоузеф Паркър и Александър Поветкин след битката с Такам, но след това загуби титлите си, неуспешно дебютирайки в САЩ в битка с Анди Руис. Няколко месеца по-късно обаче се проведе реванш и британецът успя да върне коланите си.

Пулев след завръщането си се срещна с Хюи Фюри, когото победи със съдийско решение. През 2019 г. той се боксира два пъти в САЩ и победи румънеца Богдан Дину и американеца Райдел Букер.

 

Изказвания

"Уважавам Кубрат. Не като човек, тъй като не го познавам, а като боец, защото той се боксира с Владимир Кличко през 2014 година. Да, Пулев загуби с нокаут, но той не се уплаши да излезе срещу топ боксьор. В неговия списък няма гръмки фамилии, но той е претендент за титла, която е била в Райдъл Букер, Кевин Джонсън, Богдан Дийн и Хюи Фюри. Освен това той има голям опит в добри битки. Пулев е талантлив и добър боксьор", заяви Джошуа.

"Едно е да се боксираш и да се движиш по ринга, като се преструваш на Мохамед Али в битка със затлъстелия Анди Руис, но срещу Пулев ще бъде съвсем друга история. Той е много добър боксьор и е в отлична форма. Вярвам, че Кубрат ще успее да се изправи срещу Джошуа и да го нокаутира. Пулев е много силен, така че Антъни няма да може да направи същото, както в реванша с Руис. Кубрат може да го вкара в ъгъла и да го извади от играта, така че мисля, че той не само ще спечели, но и ще го направи предсрочно. Джошуа има слабост - неспособен е да издържа на удари", заяви промоутърът Боб Арум.

 

Реферът

51-годишният южоафрикански рефер Дион Дуарте ще следи за спазването на правилата по време на мача между Джошуа и Пулев. Дуарте става  съдия през 1998 година и оттогава е ръководил над 1100 двубоя. Мнението за него е, че е принципен и е представител на старото поколение, което сляпо вярва в ценностите на бокса.

 

Какво ще видим още преди главната битка?

Известно е, че ще има четири битки, които ще се проведат преди главния бой.

Първата среща ще е в полусредна категория между французина Сюлейман Сисоко британеца Киерън Конуей.

Боксьорът от ДР Конго Мартин Баколе и руснакът Сергей Кузмин ще се състезават за междуконтиненталната титла на WBC в тежка категория. Хюи Фюри и Мариуш Вах ще се срещнат в същата категория.

Лорънс Околи също ще се бие в рамките на вечерта, но името на опонента му все още не е известно.

 

Прогноза

Букмейкърите дават минимални шансове за успех на българина. Вероятно коефициентите ще се променят с приближаването на боя, но към момента се приемат залози от около 1.08 - 1.10 за успех на действащия шампион, докато числата за претендента варират около 7.00. Равният резултат се оценява на около 29.0.

FUTBOL TV, въпреки своята предубеденост към този бой и съпричастност с Кобрата, напълно е съгласен с мнението на букмейкърите. Никой не поставя под съмнение качествата на двамата съперници, но британецът изглежда с по-голяма класа, по-хладнокръвен и по-опитен. Напълно е възможно българинът да започне мощно и да притисне Джошуа, но може би шампионът ще се пренастрои към играта на Пулев и ще вземе превес в дългосрочен план. Не бива да се изключва и победа с нокаут за Антъни, който има 21 успеха по този начин. Все пак не бива да очакваме подобно развитие на мача до 6-я рунд. Апропо, желанието ни е да грешим и да се потвърдят думите на Арум, но това е малко вероятно да се случи.  

 

Къде ще се гледа боят?

Sky Sports и DAZN пряко в ефир ще излъчат битката между Джошуа и Пулев. Към момента няма информация дали българска телевизия ще получи правата за битката. FUTBOL TV обаче ще предостави възможност на своите читатели да проследят боя чрез линкове, които ще бъдат публикувани в деня на сблъсъка.

  Сподели
473