Фуркад: Преди 10 г. не можех да мечтая за такъв край на тази история


Н. Гавазов

Фуркад: Преди 10 г. не можех да мечтая за такъв край на тази история

Френският биатлонист Мартин Фуркад, след като спечели финалното състезание на сезон 2019/20 заяви, че дори не е мечтаел за такъв край на кариерата. Той отбеляза, че напусна спокоен  за бъдещето на френския биатлон.

"Преди десет години дори не можех да мечтая за по-добър край на тази история. Разбира се, нямах достатъчно фенове, но се качих на ските и започнах да се занимавам с биатлон без зрители. Дори не мислех за спечелването на цялостното класиране и Големия кристален глобус - мисля, че това е знак. Както казваме във Франция: "Кралят е мъртъв, да живее кралят!".

Имаме силен отбор, напускам спокоен за бъдещето на френския биатлон. Преди десет години във Ванкувър Винсент Дефран, напускайки, предаде щафетата на мен. Сега си тръгвам и предавам щафетата на младите - Емилиен и, разбира се, на Кантен. Много съм трогнат, трудно е да опиша чувствата си. Всичко е толкова красиво, дори не съм мечтал за такъв край на кариерата. Сълзите днес са само от радост и гордост", заяви Фуркад.

Вчера Фуркад спечели надпреварата в Контиолахти. В челната тройка завършиха още двама представители на Франция - Кантин Фийон Майет и Емилиен Жаклен. Фуркад  зае второ място в Световната купа, като загуби две точки от норвежеца Йоханес Бе.

Мартен е 5-кратен олимпийски шампион, 13-кратен световен шампион и 7-кратен победител в Световната купа. През кариерата си французинът спечели 98 гонки.

  Сподели
179