Без изненади


Н. Гавазов

Без изненади

Тази вечер малкият пустинен град Дирия в Саудитска Арабия ще бъде домакин на боксов спектакъл, в който среща ще си дадат Антъни Джошуа и Анди Руис. Залогът е огромен и тук не става дума само за световните титли  (WBO, WBA и IBF), а за нещо много по-голямо, като престиж и реванш.

В началото на лятото победата на Анди Руис над Антъни Джошуа произведе ефекта от атомна бомба. Успехът на боеца с гореща мексиканска кръв веднага заслужи статута на една от големите изненади на годината.

Впрочем, победата на Руис не бива да се разглежда като случайна. Американецът има завидна скорост с ръце, висок боксов  IQ и боен характер. Но за обикновения човек всички тези качества остават скрити.  Биреното коремче блокира очите на обикновения фен и му пречат по достойнство да оцени уменията на боксьора, известен с прякора "Разрушителя".

В първия мач Руис не победи Джошуа с късмет и случайно, както британецът се опита  да го представи. Анди компетентно проведе двубоя, хвана противника с лява контраатака и не отстъпи от плана си, дори когато се намираше  на пода в третия рунд. Той веднага се възползва от безразсъдството на шампиона, два пъти го разтресе в същия рунд и го прати в нокдаун.

Като цяло, Руис работеше хладнокръвно, без обсебване от мисълта за нокаут на съперника си, методично удряше по корпуса на противника си, докато в седмия рунд не прозвуча съдийската свирка.

След цялата прелюдия по-горе съвсем резонно е да се попитаме кой ще триумфира тази вечер в арабската пустиня. Ще защити ли мексиканецът  своите титли или британецът ще се върне там където бе преди първата среща?

FUTBOL TV предполага, че този път ЕйДжей ще доведе нещата до победен край, въпреки закономерността на успеха на Руис в първия мач. И причините за това са няколко.

 

Липсата на изненада

Въпреки факта, че Руис перфектно изпълни домашните си задачи и имаше страхотен първи двубой, успешно реализирайки стратегията си, той също така бе облагодетелстван от обстоятелствата. Дебютът на Антъни Джошуа в САЩ бе планиран с напълно различен боец. От реалните варианти най-оптимален се смяташе евентуален бой с Джарел Милър. Въпреки това, малко преди битката, той се провали  с допинг теста и вместо 140-килограмовата машина, между въжетата се появи визуално безобиден, но поради това и подценяван Руис.

При всички положения акцентът в първия мач би трябвало да падне върху  подценяването от страна на шампиона, за когото бе трудно да повярва, че този пухкав боксьор ще бъде много по-опасен от първоначалния противник.

Този фактор няма да бъде валиден тази вечер. Антъни веднага заяви на всеослушание и най-вече на своя промоутър, че се интересува изключително от реванш и нищо друго, като за това време успя да проведе пълноценна подготовка именно за този съперник.

 

Направените изводи

Британецът вече придоби  горчив опит и отлично знае на какво е способен Анди Руис. Той, заедно с треньора Роб Маккракен, сигурно е работил върху неутрализирането на силните страни на мексиканеца. Британският специалист е един от най-добрите в своята област, той знае как да разработи компетентен боен план и да направи корекции по време на  текущата битка, което се доказва от досегашната му работа.

Антъни категорично не може да допусне противника си на средна дистанция, където поради разликата в скоростта на ръцете си Руис просто ще го убие. Както показа първата битка, Анди едва ли ще успее да повали  британеца само с един удар, но светкавичните му серии са сериозна заплаха за вестибуларния апарат на бившия шампион.

ЕйДжей вероятно ще работи от разстояние или ще се опита да хване съперника си чрез сближаване на лявата страна, но в никакъв случай няма да се впуска в размяна на удари. Дълги години идол на британеца бе Владимир Кличко, с когото те изградиха  топли приятелски отношения и не е тайна, че украинецът вече даде някои съвета на Антъни. Най-доброто, което британецът вероятно ще направи е да вземе нещо от сила на своя приятел, който предпочиташе битка от дистанция и при първа опасност лукаво влизаше в клинч - правилата го позволяват.

Залогът е голям и нашите предположения за успех на Джошуа се основават на вероятността той да потърси ефективността тази вечер, а не ефектност.

 

Популярността на Джошуа

Някои хора може би ще се изсмеят, но тази причина по никакъв начин не бива да се пренебрегва, защото големият спорт отдавна не стои на основите на олимпийските принципи или поне те заемат много малък, незначителен дял в него. Рекламата е важно нещо, откъде иначе ще дойдат 66-те милиона за Антъни за реванша и 10-те милиона за шампиона?

Истината е, че британецът е главната звезда на платформата DAZN, с огромна маса от фенове и колкото и да е странно, това има не значение, а огромно значение. Да, специално построената арена за боя тази вечер ще събере само 15 000 зрители, но нещата са много по-дълбоки, независимо от това дали 12 000 човека ще бъдат зад Антъни в пустинята или само 2 000. Предполага се, че почитателите на Джошуа по целия свят са десетки пъти в повече от тези на Руис. В далечно бъдеще предстоят многомилиони битки с Тайсън Фюри и Дионтей Уайкдър. А не бива да се пренебрегва и това,  че успех на британеца ще гарантира в краткосрочна перспектива и трети бой с Руис, срещу което мексиканецът едва ли би имал нещо против.

Не е задължително да видим нокаут тази вечер и много е вероятно да не се стигне до подобно нещо. Но, ако реваншът в покрайнините на столицата на Саудитска Арабия премине през цялата си дистанция без изразено преимущество на някой от съперниците, можем да бъдем сигурни, че именно ръката на Джошуа ще бъде вдигната.

 

Прогнозите на букмейкърите за успех на Джошуа гравитират  около 1/3, а шансовете на Руис се оценяват на около 12/5.

През юни букмейкърите обаче предвиждаха британецът да нокаутира мексиканеца и тотално се провалиха в своите прогнози. Но спортът е велик заради  изненадите  в него, тръпката и емоциите.

Този път обаче изненада няма да има. 

  Сподели
800