Най-добрият Шлем в света


Н. Гавазов

Най-добрият Шлем в света

Финалът на тазгодишния Уимбълдън ни подари сблъсък между  Роджър Федерер и Новак Джокович. Само истинските фенове на тениса знаят какво означава тази среща. И този мач ще бъде достоен завършек на третия турнир от Големия Шлем за годината. Не са обаче много почитателите на тениса, които познават детайлите на Уимбълдън, които отделят този турнир от останалите. Тези две седмици бяха главните в тенис-сезона.

FUTBOL TV се опита да обобщи какво различава Уимбълдън от останалите състезания и кое прави този турнир толкова специален.

 

Най-старият и най-престижният турнир в света

Australian Open, French Open, US Open. Wimbledon. Дори по име, този Шлем  се откроява със своята лаконичност.

Как стартира този най-стар тенис турнир? Английският клуб  по крикет, основан през 1868 г., започва да изпитва финансови затруднения през 1876 г. поради ниската популярност на този спорт и нарастването на наема за почти 2 хектара територия. Ето защо през 1877 г. клубът решава да проведе турнир по тенис на корт, за да привлече зрители и допълнителни пари. 9 юли 1877 г. е официалният рожден ден на турнира в Уимбълдън. За сравнение, даваме годините  на първите провеждания на другите Шлемове. Australian Open - 1905,  US Open - 1881 "Ролан Гарос"  - 1891.  Сега турнирът на Уимбълдън обхваща площ от 17 хектара. Но това не са само кортове и алеи. На територията има много бронзови скулптури на шампиони и шампионкии на Уимбълдън, оставили имената си тук - Фред Пери, Хю Дохърти, Уилям Реншоу, Сюзан Ланглан, Анди Мъри, Амели Моресмо, Дороти Раунд Литъл и много други.

 

Традиции

- Най-важното правило на Уимбълдън е, че всички играчи, независимо от техния статут, рейтинг и популярност, трябва да играят само в бяло. Заради това правило Андре Агаси бойкотира турнира в началото на 90-те години на миналия век, а веднъж вниманието на организаторите бе привлечено от яркия цвят на подметката на маратонките на Роджър Федерер.

- Играчите са длъжни да напускат корта заедно. Това е много трудно за победените, които понякога се налага да изчакват приемането на овации на победителя от трибуните.

- На кортовете на Уимбълдън никога няма да видите реклами, както е на другите Шлемове. Нищо не бива да отвлича вниманието от тениса на най-високо ниво.

- Лейди и джентълмени. Всеки състезател се обявява или мистър, или мис, или мисис.

- Ягоди със сметана. Това е друг символ на Уимбълдън. Традиционната закуска за зрителите и тенисистите е толкова известна, колкото бялата униформа на играчите. Средно 28 000 кг ягоди и 7000 л сметана се консумират всяка година през двете седмици на състезанието. Преди години играчите бяха попитани как предпочитат да ядат ягоди. Всички отговориха "със сметана" и само Анди Мъри каза: "Как да ям ягоди? С ръце".  

- В миналото е било задължително състезателите да се покланят преди и след мач на членовете на Кралското семейство, седящи в Кралската ложа на Централния корт. През 2003 г., обаче, тази традиция е отменена от президента на Всеанглийския клуб, херцогът на Кент. Сега състезателите са задължени да се покланят само ако в ложите седят принцът или принцесата на Уелс.

- Тревата на Централния корт (а и на корт №1) не се използва от никой друг през годината, освен от състезателите, участващи в шампионата всяко лято. Но има едно малко изключение. Ако бивш шампион на турнира някога пожелае да играе на централния корт, това не може да му бъде отказано. Останалите кортове в комплекса могат да се използват в периода май-септември само от членовете на "Всеанглийския клуб по лаун-тенис и крокет“ (All England Lawn Tennis and Croquet Club).

- Победителят в турнира за мъже поединично получава копие на 3/4-ти на Купата, която е изработена и връчена за първи път през 1887 г. На нея е гравирано изречението: "Световен шампион на сингъл“, както и имената на предишните победители. Оригиналът остава собственост на Уимбълдън.

- Финалите на Уимбълдън задължително се показват безплатно, със свободно разпръскване.

- Само членове на Въоръжените сили могат да изпълняват ролята на стюарди, а от 1965 г. това е разрешено и за членове на Лондонската пожарна бригада.

- Балът на шампионите. Още една красива традиция на този турнир - задължителен танц на победителите в сингълите при връчването на Купата. През миналата година танцът се получи малко необичаен. Джокович показа своята пластичност, докато Кербер явно не е толкова силна в танците, но сърбинът спаси положението.

 

 

Своя система на подреждане  на играчите

Друг важен фактор, който говори в полза на изключителността на турнира в Уимбълдън, е неговата собствена система на подреждане на играчите в сингъла на мъжете. Никой друг турнир в света не позволява нещо подобно. Уимбълдън взема под внимание точките, спечелени  от играча до последния понеделник преди началото на турнира, както и добавя точки към тях, спечелени през последните 12 месеца във всички турнири по трева и 75% от точките, спечелени в тревните турнири през миналата година. Поради тази система през тази година възникна  скандал. Вторият  в класирането на ATP Рафаел Надал бе поставен трети на Уимбълдън. Той бе изпреварен от Роджър Федерер, който спечели Уимбълдън през 2017 г. и успешно се представи на други тревни състезания, сред които това в  Хале преди началото на Уимбълдън, което му позволи да изпревари  Рафа.

 

Най-добрият мач

Много фенове на тениса разбират най-различни неща под името "най-добър мач". Към момента това определение е прикрепено към два сблъсъка.

Първият е мачът през 2001 г. между Пит Сампрас и Роджър Федерер. В 1/8 финалите, 19-годишният Федерер, провеждайки първия си мач на Централния корт  на Уимбълдън, успя да победи легендарния Сампрас, който е седемкратен шампион на този турнир, в изключително трудни  пет сета, прекъсвайки печелившата серия на американеца от 31 мача на кортовете на  Уимбълдън.

Вторият мач е от 2008 година. Също с участието на Федерер. Този път той вече бе в ранг на явния фаворит и защитаваше  титлата си срещу Рафаел Надал. Срещата продължи повече от 4 часа и завърши с победа на испанеца. Тази битка с пет сета все още се счита от мнозина за най-добрата по отношение на качеството на играта и интригата на мачовете в историята на тениса

Утре от 16:00 часа българско време Новак Джокович и Роджър Федерер ще застанат един срещу друг на Централния корт на Уимбълдън и феновете на тениса ще имат възможност да се насладят на истинска класика в този спорт. Мачът може да влезе в категорията "най", а може и да не попадне там. Но шоуто е гарантирано и със сигурност ще остане като част от историята на най-емблематичния тенис-турнир в света.

  Сподели
726