Габриела и Стефани Стоеви категорично отказват да играят за България


FUTBOL-TV

Габриела и Стефани Стоеви категорично отказват да играят за България

На пресконференция в Пресклуб "България“  адвокатът на европейските шампионки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви -Радостин Василев  заяви, че ще сезират главния прокурор за нарушения, извършвани от Българската федерация по бадминтон по отношение финансирането на тяхната подготовка и участието им в състезания.

В момента Министерството на младежта и спорта  извършва проверка по твърденията на сестри Стоеви, но адвокат Василев  заяви, че ще сезират и главна прокуратура. Ако бъдат установени злоупотреби и нарушения, ще бъде поискано отнемане на лиценза на федерацията.

Пред репортерите в Пресклуба  адвокат Василев показа документи,които според него  уличават централата в отклоняване на средства към трети лица, както и в нередности  при документалното оформяне на програмата на сестри Стоеви за 2019 година, изпратена към Министерството на младежта и спорта.

“Преди 20 дни ме потърсиха родителите на сестри Стоеви, тъй като от федерацията им е била отказана информация за това какви финансови средства се полагат на момичетата", заяви Василев и обясни, че Габриела и Стефани, поради факта, че живеят и тренират във Франция и рядко се прибират в България, са направили нотариално заверено пълномощно на баща си и майка си. “Пълномощното предоставя права на родителите да ги представят пред всички институции в България, само за БФ Бадминтон то е невалидно и фалшиво. Затова те са обидени  от отношението към тях", каза адвокат Василев.

На пресконференцията стана ясно, че  проблемът в отношенията между БФ Бадминтон и сестри Стоеви датира още от 2015 година. Тогава сестрите разбират, че част от спечелените  от тях пари от наградни фондове се изплащат с ордери на трети лица и пускат сигнал до компетентните органи. Според Василев прокуратурата  отказва да образува наказателно производство, но  по-късно покойната вече счетоводителка на федерацията ги кани на среща и им казва, че не може повече да крие от тях начина, по който се крадат парите им.

Адвокат Василев показа един такъв ордер и заяви:“Категорично става въпрос за присвоване на средства от трети лица. Кой е подписвал, кой е получавал, тепърва ще се изяснява този въпрос", заяви той.

По думите му федерацията е извършила и нарушение при документалното оформяне на програмата на сестри Стоеви за 2019 година, изпратена към ММС.

Според Василев разминавания има и в размера на обявената от БФ Бадминтон сума, изплатена на Габриела и Стефани Стоеви за подготовка и участие в турнири през 2018 година, и реално получената от тях. По думите на юриста за миналата година на състезателките са изплатени общо 35 377 лева (16 122 и 19 255 лв.), а не както твърдят от федерацията – над 100 000 лева. Доказателство за това са банковите извлечения от сметките на сестрите, в които фигурират и допълнително преведени 150 000 лева, които обаче са пари, които те лично са изкарали от наградни фондове и международната федерация е превела на българската. Двете бадминтонистки получават и  по 800 лева месечно стипендия от ММС, което прави общо 9600 на година. Или сборът е не повече от 45 000 лева.

За 2019 година сестри Стоеви не са получили пари за подготовка и участия в турнири. Преведени са им 51 959 лева от наградни фондове от състезания, които не са от бюджета, който им е определен. Както и общо 3600 лева от стипендията.

“Сестри Стоеви нито са лакоми, нито искат допълнително финансиране, нито ще играят за Франция. Опитах се да ги разубедя и да не спират да играят за България, но те са категорични в своето решение. Ще се състезават единствено в тези турнири, в които има наградни фондове. Считам, че БФБадминтон не може да изключи Габриела и Стефани Стоеви дисциплинарно, тъй като те не са направили нищо за уронване на престижа на федерацията и не са обидили никого. Те просто искат да разберат как се разходват парите, предназначени за тяхната подготовка и участието им в турнири. Те не се отказват заради пари, те се отказват заради отношението към тях. Да се надяваме, че Габриела и Стефани няма да бъдат дисциплинарно наказани и по този начин административно недопуснати до участие в турнирите, защото това ще изглежда като отмъщение", заяви още адвокат Василев.

“Не виждам защо беше цялата тази омраза към нас. Ние просто искаме да видим къде са отишли тези пари", каза през сълзи Габриела Стоева.

Както и да се развият събитията обаче сестри Стоеви са категорични, че няма да променят решението си да не играят повече за България и да не участват на Олимпийски игри, на световни и европейски първенства.

  Сподели
526