Мария Гроздева: Смятам, че ще бъдем поне четирима в Токио


FUTBOL-TV

Мария Гроздева: Смятам, че ще бъдем поне четирима в Токио

Двукратната олимпийска и 9 пъти европейска шампионка по стрелба смята, че България ще има отбор от четирима на Игрите в Токио 2020

Мария Гроздева получи днес наградите за спортист на месеца – традиционната "Златна България“ и ваучер за луксозен уикенд от Пампорово АД. На церемонията присъстваха треньорът на шампионката Валери Григоров и директорът на стрелковия съюз Димитър Тодоров. В анкетата на Пресклуб "България“ за м. април двукратната олимпийска и 9 пъти еврошампионка събра 14 гласа от спортните редакции след като на турнира за Световната купа в Пекин изпревари всички конкурентки и спечели олимпийска квота за рекорден 7-ми път в своята блестяща кариера. С уникалното си постижение в историята на българския спорт шампионката на пистолет убедително изпревари в подреждането за №1 миналия месец двукратната еврошампионка по борба Тайбе Юсеин /2 гласа/, европейският шампион и рекордьор по вдигане на тежести Божидар Андреев /3 гласа/ и носителката на Световната купа за сезона по художествена гимнастика на два уреда и лидер в многобоя заедно с Аверина и Солдатова Катрин Тасева /2 гласа/. Така Мария Гроздева държи рекорда и в анкетата, като за първи път бе избрана през 1998 г.   

Мария Гроздева благодари най-напред на медиите, гласували за нея. Различни са факторите на които дължа успеха си –  на БСС /б.а. стрелковия съюз, чийто президент е тя, но оперативният мениджмънт е грижа на Д. Тодоров/, на ММС, което ни осигурява добрата подготовка, също и на МВР, тъй като всички сме военизирани, подчерта шампионката. Тя разказа, че седмица преди турнира за Световната купа в Пекин, Самуил Донков е бил в превъзходна форма /588 т./ и също е можел да вземе олимпийска квота за Токио догодина, но в решаващия момент в китайската столица е направил две слаби серии. Сигурна съм, че той ще успее следващ път, заяви М. Гроздева. А шансът е още другата седмица на турнира от същия ранг в Мюнхен. След това идва ред на Европейските Олимпийски Игри в Минск в края на юни , където първият във всяка дисциплина ще си осигури също участие на Олимпиадата догодина. През август е Световната купа в Бразилия, през септември предстои Европейското първенство. Всички състезания са олимпийски квалификации. Мария сигурно ще пропусне турнира в Бразилия, защото е твърде далеч, а тя си е осигурила място за финала в Китай през ноември още миналата година. През 2020 г. има една олимпийска квалификация и това е европейското първенство.

Смятам, че ще бъдем поне четирима в Токио, каза шампионката-шеф на родната стрелба. Европейската вицешампионка на пистолет Антоанета Бонева е другата класна стрелкиня, която е в много добра форма и съвсем скоро ще спечели квота. Антон Ризов на пушка в момента е в лек спад, но също има шанс, каза М. Гроздева. Не изключвам и Кирил Киров, Милена Минчева, Таня Звискова, стана ясно от думите й. За смесените отбори тя поясни, че всеки трябва да спечели квота в индивидуалната дисциплина, за да се формира двойка.

Конкуренцията става все по-силна, толкова се вдига нивото, че сравнението показва огромна разлика между резултатите днес и преди няколко години, обърна внимание Валери Григоров. В Пекин беше и най-силното състезание на Мария досега, добави той. На Световната купа в Пекин Мария завърши с 586 т, нещо немислимо преди, каза Д. Тодоров, който обработва и статистически данни. Успехът на Мария й дава спокойствие и сигурност отсега нататък за следващите турнири и първенства, е мнението на състезателката и треньорът й. Не можем да мислим само за медали, а за това, че правим история, с усмивка каза още наставникът и съпруг на шампионката.

Вече често ще пътувам за Русе, разкри още една подробност за своите планове олимпийската и европейска шампионка. Тя е трогната от новото стрелбище, кръстено на нея в крайдунавския град. Не съм от Русе, но общината и хората са преценили, че съм пример за децата и младите, сподели лъчезарната Мария Гроздева.       

  Сподели
396