Марк Уебър триумфира в Гран при на Великобритания


П. Пенков

Марк Уебър триумфира в Гран при на Великобритания

Австралийският пилот на Ред Бул Рейсинг Марк Уебър спечели провелото се днес Гран при на Великобритания на пистата "Сълвърстоун". Надпреварата беше под номер 10 от календара на Формула 1, като бележи началото на втората половина от състезателния сезон. Уебър се представи чудесно в надпреварата, като от самото начало спазваше тактиката на тима и без никакви проблеми финишира първи. Втори остана световния шампион Люис Хамилтън, който стартира добре състезнието, но не успя да се справи с Марк Уебър.

Трети на почетната стълбичка се нареди пилота на Мерцедес Нико Розберг, който потегли от 5-та позиция в днешното Гран при. След него се наредиха Дженсън Бътън, Рубенс Баричело, Камуй Кобаяши и Адриан Сутил. Седмата позиция зае Себастиан Фетел, който нямаше късмет в днешното състезание, като в 3-я завой след старта спука гума, която му костваше една от челните позиции днес. Осми се нареди Адриан Сутил, следван от седемкратния световен шампион Михаел Шумахер. Десетката попълни пилота на Уилямс Нико Хилкемберг.

Стартът на надпреварата не започне добре за Себастиан Фетел и Филепе Маса. Пилотът на Ред Бул тръгна добре на старта, като се бореше за първата позиция със съотборника си Марк Уебър. Борбата беше ожесточена, но краен победител от нея излезе Марк Уебър, след като с 3-я завой на пистата Фетел спука гума и благодарение на предпазната зона успя да запази контрол над болида си, но загуби много позиции, след като трябваше спешно да посети бокса за да смени спуканата гума. Същата съдба сполетя и пилотът на Скудерия Ферари Фелипе Маса, който успя да стартира добре заедно със съотборника си Фернандо Алонсо, но в 4-я завой, в борба за позиция, двата болида се сблъскаха един в друг, което доведе до спукването на задна дясна гума на бразилеца. Така Фетел и Маса трябваше да продължат надпреварата на Силвърстоун от последните две позиции сред останалите пилоти.

След приключилата борба с Ветел, Уебър успя да влезе в добър ритъм, като подобряваше с всеки един тур най-добрите си времена. В 9-та обиколко на съзтезанието пилота на Върджин Лукас ди Граси приключи днешното си участие в Гран при на Великобритания поради проблем в хидравликата на болида му. Подобна съдба сполетя и Роберт Кубица, който се прибра в бокса при механиците в 19-я тур. В 27-та обиколко на надпреварата комисарите на ФИА решиха да накажат Фернандо Алонсо с преминаване през бокса. Причината за това беше, че испанеца скъси значително завоя при изпреварването му на Робър Кубица. Малко след вземето решение на пистата се появи Колата на сигурността, поради разпръснатите по пистата отломпки от болида на Педро де ла Роса. Това беше перфектен шанс за световния шампион Люис Хамилтън да атакува отново първата позиция. Но след рестартирането на състезанието Уебър отново успя да задържи челната си позиция.

Шест обиколко преди края пилотът на Торо Роса - Алгерсуари отпадна от надпреварата, след като се представяше добре дотогава, като подържаше добро темпо. В последният завой преди излизането на стартовата права испанецът загуби контрол над болида си, като го изпрати в чакъла. Агерсуари не успя да се върне на пистата и напусна състезанието.

 

  Сподели
406