Спряха Русия от участие в Игрите в Пьончан


Н. Гавазов

Спряха Русия от участие в Игрите в Пьончан

След 17-месечно разследване Международният олимпийски комитет взе решение да не допусне Русия до участие в предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан, Корея. Руски състезатели все пак ще могат да се състезават на Игрите, но под неутрален флаг. Това съобщи президентът на централата Томас Бах след извънредно заседание, което се проведе в Лозана, Швейцария. Решението е било взето въз основа на докладите на комисиите на МОК, оглавявани от Денис Осуалд и Самуел Шмид. В тях са били представени доказателства за съществуването на държавна програма в Русия за прикриване на местни спортисти, употребявали допинг.

От олимпийското движение завинаги са отстранени спортният министър на Русия Виталий Мутко и президентът на местния олимпийски комитет Александър Жуков.

Русия ще трябва да плати и глоба в размер на 15 милиона долара. Причината - системно нарушаване на антидопинговите правила.

Олимпийският комитет наложи наказание на още двама руски ръководители - изпълнителния директор на организационния комитет на Сочи 2014 Дмитрий Чернишенко и Юрий Нагорнийх, който беше заместник-министър на спорта, докато начело на ведомството беше Мутко.

 

  Сподели
191