Англия започва борба за запазване на четвъртото място в ШЛ


Н. Гавазов

Англия започва борба за запазване на четвъртото място в ШЛ

Отборите от Висшата лига на Англия ще възобновят своята европейска кампания през тази седмица и тогава ще стане ясно, колко реални са шансовете на Англия да загуби четвъртото и място в Шампионска лига. Към момента страната заема трета позиция в рейтинга на националните асоциации на УЕФА и от 2001 година има четири квоти за най-престижния европейски клубен турнир, включително една квалификационна в състезанието.

През миналия сезон обаче Италия успя значително да съкрати изоставането си, след като Ювентус се класира за финала в Шампионска лига, а Наполи и Фиорентина стигнаха до полуфинал в Лига Европа. Италианците спечелиха 19.000 точки, срещу 13.571 на англичаните.

Отчитайки тенденцията на намаляване на резултатите на отборите от Висшата лига на европейската арена, тази ситуация накара да се заговори за евентуална загуба на Англия на място в Шампионска лига.

Засега тази възможност изглежда малко вероятна. Първо, защото миналият сезон е единственият от петте последни, когато Италия изпреварва Англия. Второ, сега англичаните имат шест тима в европейските клубни турнири, докато италианците са с четири.

Но въпреки това английските отбори трябва много да внимават. С оглед на съперниците в евротурнирите, много е вероятно Висшата лига да остане само с един представител в Шампионска лига, а същото да се случи и в Лига Европа. Там Тотнъм има за съперник Фиорентина, но не е изключено "шпорите" да прежалят турнира и да хвърлят всички усилия във Висшата лига на Англия, където имат реални шансове да спечелят титлата за първи път от над 40 години.

Подобна е ситуацията и с Манчестър Юнайтед, който не може да спечели десет от последните си 14 мача. Класата на Митланд дава предимство на "червените дяволи", но отборът на Луис ван Гаал не впечатлява и феновете на клуба не са напълно уверени, че отборът може да прескочи в следващия етап на Лига Европа, особено при положение, че холандецът използва младежите в турнира.

СНИМКА

  Сподели
181