Среднякът


Н. Гавазов

Среднякът

"В играта на Юнайтед отсъстваше заплахата и качеството. Юнайтед е средняшки отбор, а със средняшки отбор можеш да постигнеш само средни резултати", заяви легендата на Манчестър Юнайтед Пол Скоулс след снощното фиаско на "червените дяволи" срещу Волфсбург, което изхвърли английския отбор от Шампионска лига.

Тъжно е да чуеш подобни думи от емблематична за Юнайтед фигура, каквато е Скоулс. И то думи казани за отбора, чиято чест до неотдавна защитаваше самият Пол. Още повече боли когато тези мисли са много верни. Защото "червените дяволи" продължават упорито да демонстрират, че се намират в средновековието - между ерата на великия Сър Алекс и бъдещето. А вчера бе изпусната възможността да се премине във възраждането.

На книга Юнайтед разполага с прекрасни играчи, които дори с лоша игра би трябвало да бъдат лидери във вътрешните турнири, а в група с ЦСКА Москва и ПСВ да си осигурят участие в полуфиналите на Шампионска лига още след четвъртия кръг. Възмутителното е, че след толкова много похарчени средства "червените дяволи" не само, че отпаднаха, но го направиха, агонизирайки в почти всичките си мачове - особено в снощния, надявайки се друг да им свърши работата.

Защо тогава "червените дяволи" се показаха като средна ръка европейски отбор, карайки феновете си да се срамуват? Впрочем, отговорите много добре се виждат и това, което се случи вчера спокойно можеше да се предвиди.

Първо, мит е, че Юнайтед има силна защита. Три допуснати гола в домашните мачове и най-малко пропуснати попадения в Англия създадоха илюзията за надеждна отбрана. Лъжливото усещане е за тези, които не гледат внимателно мачовете и не се ровят в статистиката, наблягайки само на това, което се вижда в таблицата за голова разлика. Да, Юнайтед е втори в Лигата по допуснати удари (8.8), но изучавайки количеството допуснати удари от DZ (опасната зона), трудно може да кажем, че отбраната на "червените дяволи" е надеждна. По този показател Юнайтед е на едно ниво с УБА, Суонзи, Саутхемптън и Борнемут, и малко след Ливърпул и Уотфорд! Наистина, хората на Ван Гаал допускат малко удари, но на практика и най-бездарния удар на противника застрашава да се превърне в гол.

Така например в снощния мач с Волфсбург гостите допуснаха 1.7 xG (xG е сложен коефициент в Opta, показващ общата опасност на допуснатите положения), докато средно на мач този коефициент е 0.82. Освен това, Юнайтед позволи на съперника си да нанесе 7 удара от опасната зона, докато средните показатели са 4.4. При това положение, продължавате ли да се учудвате, че гостите допуснаха три гола от Волфсбург?


Второ, какво прави средната линия на Юнайтед? На всичкото отгоре Ван Гаал се оплака от Бастиан Швайнщайгер: "За съжаление, не виждам този Швайнщайгер, който игра при мен в Мюнхен". Истината е, че никой не вижда немския национал, защото той не изостря атаката и не доставя топката в предните зони, а само поддържа владението и. И тук следват въпросите към мениджъра. Защо в решаващ мач от Шампионска лига в отбора влизат двама централни полузащитника, които не са способни да пращат топката напред? Юнайтед започна със схема 4-3-3 с Мата и Фелайни на позицията на осми номер, но след това "червените дяволи" преминаха към традиционното 4-2-3-1, което не доведе до нищо повече от владение на топката. Марсиал и Лингард прекрасно се откриваха за подавания, но забележете: Фелайни и Шванщайгер нямат нито един извеждащ пас за цял мач! На практика нападението на Юнайтед остана без подкрепа. И тогава следва въпросът, защо Карик, който е номер едно по организиране на работата в средата на терена, остана на пейката?

 

Трето, контузиите на играчите пречат на Ван Гаал да сглоби състава и да наложи по-добро взаимодействие между футболистите и самите линии. Специално за снощи, осем човека на гостите се намираха в лазарета! В такъв решаващ мач, при такава лоша защита, Ван Гаал бе принуден да пусне на фланговете на отбраната Варела (дебют срещу Уест Хем в миналия кръг) и Бортуик -Джексън (дебют срещу УБА през миналия месец). Веднага ще припомним на нашите читатели, че не Арсенал, а именно Манчестър Юнайтед е отборът, чиито играчи най-много се контузват и отсъстват от терена. Дали не е време медицинският персонал да бъде освободен и да бъде нает нов?

В цялата картина от снощния мач има едно хубаво нещо и това е, подобрената игра в нападение на Юнайтед. Гостите създадоха шест опасни положения, докато за домакините те бяха само три. Преди месец "червените дяволи" трудно създаваха опасности, но срещу Уест Хем атакуващият xG бе 1.6, а срещу Волфсбург тази цифра нарасна на космическите 2.7, т.е. Юнайтед трябваше спокойно да спечели мача.

За съжаление, това не се случи, но от друга страна отпадането на отбора от Шампионска лига е добър повод да се направят задълбочени анализи - не само от Ван Гаал, но и от ръководството на клуба. А друг въпрос е, дали тези изводи ще намерят приложение в практиката и дали няма да се получи ситуацията с данните на статистиката за нападението на Юнайтед.

 

  Сподели
313