Барселона - Севиля: Испанска фиеста в подножието на Кавказ


Н. Гавазов

Барселона - Севиля: Испанска фиеста в подножието на Кавказ

Барселона - Севиля
Стадион: "Борис Пайчадзе", Тбилиси
Дата: 11.08.2015г.
Час: 21:45
Съдия: Уилям Колъм (Шотландия)

Във вторник вечер в столицата на Грузия ще се състои традиционната среща за Суперкупата на Европа. Победителят от Шампионска лига ще премери сили със спечелилия Лига Европа. Независимо от това, че мачът в Тбилиси ще е между два отбора от Испания, интересът към двубоя е голям, като основната причина е в това, че почитателите на качествения футбол все още не са се наситили на играта. Интересното около днешния мач е това, че тези два съперника си оспорваха трофея през 2006 година. Тогава андалусците постигнаха класически успех с 3:0 (с Дани Алвеш в състава си). Тази вечер Барселона ще търси реванш. 

По разбираеми причини Барселона не бе активен на трансферния пазар през лятото. Отборът бе напуснат от Афелай и Шави, Монтоя замина под наем в Интер, а Делофеу бе закупен от Интер. На "Камп Ноу" пък дойдоха Арда Туран и Алейш Видал, за които каталунците заплатиха 36 милиона евро. Трансферният прозорец все още е в сила, поради това не е изключено да станем свидетели на още някоя и друга сделка. Например, Педро е свързван с Манчестър Юнайтед, макар че испанецът ще замени Неймар в днешния мач.

Що се отнася до Севиля, андалусците продадоха Видал на Барселона, а голмайстора си Бака на Милан. Според специалисти, напускането на колумбийския национал е голям удар за клуба и е изненадало Унай Емери, но изглежда, че офертата на италианците и двойното увеличение на заплатата на нападателя е предрешило сделката. Отборът бе напуснат и от Аспас, Троховски и други играчи, чието влияние върху играта на Севиля е незначително. От друга страна на "Рамон Санчес Писхуан" пристигнаха Нзонзи, Какута, Мариано, Адил Рами, Имобиле и Коноплянка.

Що се отнася до кадровите проблеми в двата състава, те изглеждат по-големи за андалусците. Луис Енрике не може да разчита на Алба, Неймар, Видал, Туран и Дъглас. Вероятно двойката централни защитници ще бъде изградена от Вемален и Пике, а Педро ще замести Неймар.

Унай Емери не може да използва Карисо, който има проблеми с мускулите, както и Пареха заради скъсани връзки. Освен това в Испания остана Нзонзи, който страда от хранително отравяне. Под въпрос са Рами и Колодзейчак, като се очаква следобед да стане известно, дали ще вземат участие в срещата.

 

Над 200 са акредитираните журналисти, а телевизионните компании, излъчващи срещата са 100, от тях 60 европейски. Двубоят на "Борис Пайчадзе" ще се наблюдава от над 50 000 зрители, а самият мач предизвика небивал интерес в Грузия. Билетите за срещата бяха разпродадени за няколко дни след пускането им в продажба, като дори се наложи полицията да се намеси, за да въдвори ред. Тези, които не успяха да си купят билети, ще имат възможност да наблюдават двубоя на голям екран в Тбилиси, който от няколко дни живее с това събитие.

В 18:00 часа местно време ще бъдат затворени за автомобили всички улици около стадиона-домакин на мача, а метрото ще работи до три часа след полунощ, с което ще бъдат подпомогнати хората да се приберат у дома си.

Преди началото на мача ще бъде изградена верига от играчите на двата отбора и около 1 000 деца от Грузия, Азербайджан, Армения, Белорусия, Казахстан, Молдова, Русия, Турция и Украйна, като целта на акцията е да се покаже, че футболът трябва да се използва като обединяваща сила и за пропагандиране на идеите за мир.


Някои интересни факти за мача:

- Дани Алвеш може да повтори рекорда на Паоло Малдини, който има пет участия във финали за Суперкупата и спечели четири от тях.


- Барселона за девети, рекорден, път излиза в такъв мач. Ако каталунците постигнат победа, те ще се изравнят с Милан, който е петкратен победител в двубоя.

- Унай Емери не може да победи Барселона вече в 19 мача.

- Севиля е участвал в три финала за Суперкупата и има една победа.

- През миналия сезон в Примера Барселона разгроми Севиля с 5:1 на "Камп Ноу" и направи 2:2 на "Писхуан". Последната загуба на Барселона от Севиля е през януари 2010 година в Купата на Испания.


"Започваме сезона, знаейки, че още в първия мач може да спечелим трофей. Барселона е фаворит, но ние ще излезем на терена с мечта за сензация. Ако победим, това ще ни вдъхне увереност и ще повдигне авторитета ни, което на свой ред е добър заряд за целия сезон. Ние трябва да намерим начини да намалим разликата в класите между нас и Барселона. И ако успеем, трябва да използваме тези способи, за да спрем Барса", заяви Емери преди мача.

"Идваме, за да продължим да пишем история. Не ме интересува дали сме фаворит или не. Искам едно и също от играчите си преди всеки мач - победа. Трябва да се доказваме във всеки мач. Съжалявам за контузиите в нашия тим, но проблеми има и при съперника. Който играе, трябва да даде всичко от себе си. Надявам се ние да победим", каза пък от своя страна Луис Енрике.

 

Надеждите на местната футболна общественост са свързани с това да видят наживо някои от големите имена в световния футбол и да се насладят на качествен футбол. Испанска фиеста в подножението на Кавказ- какво по-романтично от това?

Двата отбора се познават много добре, така че едва ли ще видим някакво проучване в първите минути. Очакванията са, че Барселона ще доминира в срещата и ще се опита да наложи волята си от самото начало. Не е известно как ще се представят севилци без своя водещ голмайстор, но може да бъдем сигурни, че Унай Емери вече е намерил решение за кадровите промени в отбора през лятото.

С оглед на по-голямата класа на Барселона, предположенията са, че каталунците ще спечелят мача, в който ще видим повече от 2.5 гола. Понеже коефициентите за успех на шампиона са малки, съветът ни е да се комбинират различните игри, като за основа да послужат "1"-та и отбелязването на над 2.5 гола. Точен резултат 3:1 пък ще донесе печалба от 50 лева на всеки, който постави 5 лева на този вариант за развитие на мача.

Прогноза: Барселона - Севиля 3:1

 

Последни 5 изиграни срещи:

Барселона:

22 юли Барселона - ЛА Галакси 2:1 (Приятелска среща)
25 юли Барселона - Манчестър Юнайтед 1:3 (Приятелска среща)
29 юли Челси - Барселона 2:2 - 4:2 след дузпи (Приятелска среща)
02 август Фиорентина - Барселона 2:1 (Приятелска среща)
05 август Барселона - Рома 3:0 (Приятелска среща)

Севиля:

25 юли Вердер Бремен - Севиля 3:1 (Приятелска среща)
26 юли Реймс - Севиля 1:2 (Приятелска среща)
31 юли Уотфорд - Севиля 0:1 (Приятелска среща)
02 август Брайтън - Севиля 1:0 (Приятелска среща)
08 август АЕК Атина - Севиля 1:1 (Приятелска среща)


Досегашни срещи:

Барселона - Севиля

170 срещи
94 победи за Барселона
35 равенства
41 победи за Севиля
Голова Разлика: 342:214 за Барселона

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
280