Платини: Обмисляме да отслабим ФФП


Н. Гавазов

Платини: Обмисляме да отслабим ФФП

Президентът на УЕФА Мишел Платини заяви, че правилата за финансовия феърплей (ФФП) ще бъдат смекчени. Както е известно, Манчестър Сити и ПСЖ бяха наказани с глоба от по 49 милиона паунда са своята прекалено голяма активност на трансферния пазар. Сега обаче УЕФА осъзнава, че може би е допуснала грешка и през следващия месец ще публикува нов, облекчен вариант на правилата за ФФП.

Както е известно, по-рано Сити се опита да докаже, че ФФП в сегашния му формат пази вече богатите топ клубове - богатите си остават богати, а бедните си остават бедни. Натиск за промяна на правилата оказа и Асоциацията на европейските клубове. В крайна сметка Платини реши да отстъпи.

"Светът има две лица, но ние открито ще кажем, че обмисляме да отслабим правилата. Това предстои да бъде решено от изпълнителния комитет. Ще разберем в края на юни. Мисля, че ФФП е добро нещо и за него гласуваха самите клубове. Но френската преса постоянно говори, че Абрамович може да купува когото си поиска, а във Франция те не могат. Но, ако катарци закупят Милан, тогава французите ще говорят, че правилата трябва да бъдат по-жестоки. В този случай италианците ще поискат да бъдат облекчени правилата", заяви Платини.

 

  Сподели
85