Кой ще продължи?


Н. Гавазов

Кой ще продължи?

Днес бе изтеглен жребият за осминафиналите в Шампионска лига. Общото мнение е, че двойките са равностойни и ни очакват интересни и вълнуващи сблъсъци. FUTBOL TV представя своята гледна точка, опитвайки се да прогнозира кои отбори ще попаднат сред осемте най-добри в Европа и кои ще останат у дома си след първия стадий на турнира.


Пари Сен Жермен - Челси


През април тази година ПСЖ загуби един от най-важните сблъсъци в своята история. През пролетта парижани напълно реално можеха да изхвърлят Челси от четвъртфиналите на Шампионска лига и да играят полуфинал, но отсъствието на Ибра и праволинейността на Кавани провалиха всичко. Двата мача ще бъдат запомнени със страхливата тактика на Блан, кракът на Демба Ба, радостта на Жозе и увисналият нос на Златан.

Сега нещата са съвсем различни. Челси реши всички проблеми в нападение, в полузащитата Азар и Фабрегас вършат чудеса, а Моуриньо надменно гледа към Сити и Юнайтед, след като "сините" имат само една загуба.

Относно ПСЖ, тук може да говорим за криза в тима - Златан често боледува, Кавани продължава да изпуска положения, а Лоран Блан отсега е подготвил една торба с оправдания.

Кой ще продължи: Челси. Французите са много зависими от Златан, а може да бъдем напълно сигурни, че Жозе знае как да покрие Ибра, което е лоша новина за парижани, чиито шансове да продължат оценяваме като нищожни.

 


Байер Леверкузен - Атлетико Мадрид

Мощта на Байер се прояви само в два мача - срещу Зенит, като през останалото време "аспирините" показаха невзрачен футбол, разчитайки на грешки от страна на Монако. И логичното се случи: Рожер Шмидт пусна Кислинг и Мин едва в края на мача с Бенфика от последния кръг, но времето за отбелязване на гол се оказа недостатъчно.

Атлетико не е толкова неуязвим както през миналия сезон, но мадридчани се справиха с конкуренцията на Ювентус, а и Диего Симеоне продължава да демонстрира тактическа гъвкавост, която особено ясно си пролича срещу "бианконерите".

Кой ще продължи: Атлетико. В Бундеслигата се наслагва една негативна тенденция - колкото по-голяма става мощта на Байерн, толкова по-слаби стават останалите немски отбори. И неконкурентни в Европа. В този сблъсък много неща ще зависят от това, дали "дюшекчиите" няма да се разделят с някой футболист през зимата. Ако това не се случи, шансовете на "аспирините" да продължат са минимални.

 


Манчестър Сити - Барселона

След четвъртия кръг Сити изглеждаше като най-безполезния отбор в Шампионска лига, а в пространството се появяваха мнения за уволнението на Пелегрини. Побеждавайки обаче немотивирания отбор на Гуардиола, "гражданите" се измъкнаха от тресавището с прийомите на барон Мюнхаузен и взеха билетите за плейофите.

Барселона е идеалният съперник за Пелегрини. Някои се съмняват в качествата на чилиеца и в това, че е прекалено спокоен, но нека признаем едно - Мануел умее да прави изводи и това се видя още миналата година в реванша с каталунците. Освен това, Луис Енрике прекалено открито преустройва играта на отбора, а проблемите в защитата на "блаугранас" са по-големи от миналата година - в Примера срещу Ейбар, Алмерия, Еспаньол и т.н. те трудно се забелязват, но срещу Сити ще бъдат фатални.

Кой ще продължи: Манчестър Сити. За разлика от по-горните сблъсъци обаче, този дуел ще е напълно равностоен, но в крайна сметка ще бъде спечелен от "гражданите", които през зимата ще се опитат да привлекат още един нападател.

 


Шалке 04 - Реал Мадрид

Това е най-предвидимата двойка и е излишно да се задълбочаваме в някои разсъждения: на същия стадий през миналата година Реал унизи "миньорите" с общ резултат 9:2, а сега нещата могат да бъдат още по-трагични след адаптацията на Гарет Бейл в Испания и отпушването на Карим Бензема. Като цяло, не е изключено Ралф Фьорман да прибегне до помощта на психолог след мачовете с Реал.

Кой ще продължи: Реал Мадрид. Испанците тотално превъзхождат съперника си в абсолютно всички линии. Единствената интрига е, ще успеят ли "миньорите" да отбележат поне един гол. Излишно е да казваме, че Шалке 04 има нищожни шансове да продължи напред.

 

 

Ювентус - Борусия Дортмунд

Изключително интересен сблъсък: интригата започна с това, че Карл-Хайнц Ридле изтегли тази двойка - през 1997 година именно Ридле вкара два гола на Ювентус в берлинския финал на Шампионска лига, помагайки на тима си да постигне победа с 3:1.

Борусия уверено се справи в груповата фаза, където се намираше в квартет с Арсенал, като възпитаниците на Клоп влошиха представянето си едва в последните два мача. Относно Ювентус, "бианконерите" се напрегнаха само в три полувремена срещу Олимпиакос, две срещу Атлетико и едно срещу Малмьо, карайки феновете си отново да нервничат.

Кой ще продължи: Ювентус. Италианците ще играят на четвъртфиналите не защото са по-силни от Борусия, а защото "жълто-черните" имат за решаване съвсем други задачи. Отборът на Клоп има проблем в Бундеслигата и трябва да го реши, иначе през следващата година дортмундчани ще останат не само без Шампионска лига, но и без Лига Европа. Основните сили на вицешампиона ще са хвърлени в евакуация от низините на Бундеслигата, докато Ювентус играе без паника в Серия А. Освен това Борусия няма никаква дълбочина на състава, за да реши всички задачи, докато торинци имат отбор, който спокойно може да се бори на два фронта. Шансовете на Борусия да продължи не са големи.

 


Шахтьор - Байерн Мюнхен

Един от най-слабите отбори среща един от най-силните - може да кажем, че определянето на победителя е по-лесно, отколкото го направихме при двойката Шалке 04 - Реал Мадрид. Украинците нямат никакви козове - първенството на страната започва в края на февруари и хората на Луческу няма как да са набрали нужната форма. Освен това Байерн има огромно предимство в Бундеслигата, а това ще позволи на Гуардиола да извършва всякакви ротации, за да подготви оптималния състав, докато нещата при Шахтьор не стоят така - "миньорите" изостават на пет точки от лидера Динамо Киев и ще се опитат да намалят дистанцията през пролетта.

Кой ще продължи: Байерн Мюнхен. Шансовете на Шахтьор са нищожни.

 


Арсенал - Монако

Ако Венгер искаше да организира прощалния си мач, той щеше да покани именно Монако. Пролетното пътуване до Лазурния бряг вероятно ще породи носталгия във французина за времената преди да дойде на "Емирейтс", но едва ли възпитаниците му ще се отнесат благосклонно към вицешампиона на Лига 1.

Арсенал епизодично показва признаци на живот - понякога по-активно - освен това проблемите в защитата и опорната зона на "артилеристите" съществуват отдавна и се знаят от всеки, който се интересува от английски футбол. В този смисъл лондончани имат истински късмет, че получиха този съперник в плейофите, а не някой друг победител в група.

Монако е сух отбор, предсказуем и неинтересен. Няма да употребим думата "мъртъв" както го правят някои наши френски колеги, но ако Клаудио Раниери постави началото на посредствеността в този тим, то при Леонарду Жардим и след летните продажби това бе увеличено на квадрат.

Кой ще продължи: Арсенал. Касорла, Рамзи и Санчес не би трябвало да имат никакви проблеми със защитата на Монако, както впрочем и отбраната на лондончани би трябвало спокойно да се справи с мудното и безидейно нападение на своя противник. Нищожни шансове за Монако да продължи напред.

 


Базел - Порто

Това е възможно най-равностойният сблъсък, като парадоксът е, че някой от тези два отбора ще участва в четвъртфиналите. Впрочем, всяка година Шампионската лига ни дарява с някой подобен сблъсък, който след това бързо бива забравян.

Базел е истински късметлия, попадайки в група с изпадналия в криза Ливърпул и отбор като Лудогорец. Същото е и с Порто, който бе в конкуренция с Шахтьор, Атлетик и БАТЕ.

Фаворит в този сблъсък е Порто, но не бива да бъде отписван Базел, за който битката с португалците ще е като на живот и смърт. Младият наставник на швейцарците вече показа някои смели идеи, освен това отборът не е притиснат във вътрешното първенство, тъй като преднината пред конкурентите е доста голяма. При Порто нещата стоят различно - последната загуба увеличи дистанцията от Бенфика и Лопетеги сега няма много място за маньовър.

Кой ще продължи: Базел. Португалският наставник на Базел ще се опита да рекламира своите амбиции в родината. Шансовете са 50 на 50.

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
232