ВВС: Второто раждане на немския футбол


Н. Гавазов

ВВС: Второто раждане на немския футбол

Няколко часа преди финала британските средства за масова информация решиха да обърнат внимание върху младежкия футбол в Германия. Медиите се заинтересуваха от въпроса, по какъв начин в Бундеслигата се появиха толкова млади играчи. ВВС пусна снощи материал под заглавие "Второто раждане на немския футбол", а The Guardian разказа за системата, която разработи Футболния съюз на Германия (ФСГ)след неуспеха на националния отбор на Евро 2000.

Ето и цитати от статиите:

"ФСГ с гордост говори за това, че 26 играчи на Борусия и Байерн са възпитаници на немската футболна школа и могат да играят за Бундестима. Повече от половината от тези футболисти преминаха през програмата за развитие на таланти на ФСГ, която бе разработена през 2003 година с цел да се намерят прохождащи надежди и млади играчи, които да бъдат научени на тактика и техническо майсторство в най-млада възраст. Инициативата на ФСГ намери приложение в 366 центъра в цяла Германия, а в рамката на тази програма бяха включени около хиляда треньора, притежаващи лицензи от УЕФА категория В. Те отговаряха за търсенето и обучението на деца от 8-годишна възраст", се казва в материала.

"В Германия живеят 80 милиона човека, но никой не търсеше талантливи играчи. Сега вече покрай нас не може да мине нито един талант", заяви спортният директор на ФСГ Робин Дут.

 

  Сподели
146