Галатасарай - Шалке 04: Посрещане по турски


Н. Гавазов

Галатасарай - Шалке 04: Посрещане по турски

Галатасарай - Шалке 04
Стадион: "Тюрк Телеком Арена", Истанбул
Дата: 20.02.2013г.
Час: 21:45
Съдия: Уилям Колъм (Шотландия)

Утре вечер Галатасарай и Шалке 04 ще закрият програмата на първите срещи от осминафиналите на Шампионска лига. „Кобалтовите" от Германия се класираха за плейофите като първи в група А и го направиха преди последния кръг, докато „Чим Бом" едва успя да вземе пропуска за следващия рунд на престижния евротурнир.

Представянето на Галатасарай на вътрешната сцена след завършване на кампанията в груповата фаза на Шампионска лига бе стабилно. В осем мача от турската Сюпер Лиг, колективът на Фатих Терим записа пет победи, което позволи да бъде увеличена разликата от близкия преследвач на шест точки. Истанбулци обаче не се разминаха с неуспеха и на 11 декември в Купата на Турция Галатасарай загуби от втородивизионния 1461-Трабзон. Миналият петък за тима дебютира Дидие Дрогба, който имаше нужда само от пет минути, за да открие сметката си на новото работно място. Продължава обаче свръхрезултатно да действа връзката Булут-Йълмаз: през този сезон двамата футболисти вкараха 32 от 57-те мача за Галатасарай във всички турнири.

Отборът от Гилзенкирхен след завършване на груповата фаза попадна в черна полоса, претърпявайки поражения в пет от осем мача. Старши-треньорът Хуб Стивенс напусна клуба на 16 декември, а на негово място дойде Йенс Келер. Още в първия мач под ръководството на новия наставник Шалке 04 отстъпи на Майнц05 в двубой от Купата на Германия. Последва едномесечна пауза, включваща в себе си деветдневен сбор в Катар, а след него „миньорите" започна 2013 година по забележителен начин - с победа 5:4 над Хановер 96. Радостта обаче се оказа кратка, а Шалке 04 отлетя за Турция с лошата статистика от само една победа в последните си 12 мача.

Домакините са без контузените Томас Уйфалуши и Йохан Елмандер. Сабри Сариоглу вероятно ще започне мача от пейката след слабото си представяне в последния мач, а това означава, че Емануел Ебуе ще заеме място на десния фланг на отбраната. Атаката ще се води от Йълмаз и Дрогба.

Футболистите на Шалке 04 излетяха за Истанбул от международното летище в Дюселдорф, където обаче останаха контузените Кириакос Пападопулос, Чиприан Марика, Кристоф Мориц, Ларс Унерщал, Ибрахим Афелай и Ацуто Утида, както и Рафаел, който не може да играе в турнира. Добрата новина е, Клаас - Ян Хунтелаар се пребори с инфекцията и след двуседмична пауза се завръща в строя.

„Достатъчно дълго изучаваме Шалке 04 и разбираме на какво е способен този отбор. Турската и немската преса определят съперника като слаб отбор, но ние знаем, че нещата не стоят точно така. Независимо от продажбата на Холтби и контузените футболисти, Шалке може да ни създаде големи проблеми", заяви Терим на пресконференция преди мача.

„Галатасарай е сериозен съперник, но знаем как да го победим. Отначало пред нас стоеше задачата да се класираме за плейофите, а сега да продължим за четвъртфинала. Завършвайки наравно в миналия кръг от Бундеслигата, ние придобихме увереност в собствените си сили. Освен това при нас се завърна Хунтелаар", заяви от своя страна Келер.

- Хамит Алтинтоп започва кариерата си в Шалке 04 и след това премина в Байерн Мюнхен и Реал Мадрид, преди да се премести в Истанбул;

- Бурак Йълмаз отбеляза шест гола за Галатасарай в тазгодишното издание на Шампионска лига;

- Шалке 04 не е губел мач в Шампионска лига от 4 май 2011, когато беше пометен с 4:1 от Манчестър Юнайтед на „Олд Трафорд";

- Галатасарай заедно с Милан е с най-малка резултатност от всички участници на осминафиналите на Шампионска лига;

Естествено, следва и резонният въпрос: Кой ще победи? Ако трябваше да отговорим преди два месеца, то фаворит в противопоставянето щеше да бъде Шалке 04, но на фона на кризата, която е налегнала немския тим, включително и в кадрово отношение, подсилването на Галатасарай през зимния трансферен прозорец и порасналите амбиции на истанбулци, сега нещата стоят по различен начин. Няма как да очакваме, че съседите ни ще демонстрират традиционното си гостоприемство, напротив - домакините ще получат неистовата подкрепа на трибуните, която може да превърне в истински ад живота на всеки един гостуващ отбор и с комбинацията от опита, който имат "Чим Ном" в лицето на Дрогба и Снайдер, и ентусиазма, е по-вероятно Галатасарай да победи, отколкото да остане с празни ръце.

Прогноза за: Галатасарай - Шалке 04 2:1

Последни 5 изиграни срещи:

Галатасарай:

18 януари Касъмпаша - Галатасарай 2:1 (Суперлиг)
27 януари Галатасарай - Бешикташ 2:1 (Суперлиг)
02 февруари Бурсаспор - Галатасарай 1:1 (Суперлиг)
10 февруари Галатасарай - Анталияспор 2:0 (Суперлиг)
15 февруари Акхисар Беледие - Галатасарай 1:2 (Суперлиг)

Шалке 04:

18 януари Шалке 04 - Хановер 96 5:4 (Бундеслига)
26 януари Аугсбург - Шалке 04 0:0 (Бундеслига)
02 февруари Шалке 04 - Гройте Фюрт 1:2 (Бундеслига)
09 февруари Байерн Мюнхен - Шалке 04 4:0 (Бундеслига)
16 февруари Майнц 05 - Шалке 04 2:2 (Бундеслига)

Досегашни срещи:

Галатасарай - Шалке 04

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА

Коефициенти от bet365:
Галатасарай - 2.25
Равен - 3.40
Шалке 04 - 3.20

Коефициенти от Offsidebet:
Галатасарай - 2.15
Равен - 3.30
Шалке 04 - 3.20

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
139