Арсенал - Байерн Мюнхен: Събуждането


Н. Гавазов

Арсенал - Байерн Мюнхен: Събуждането

Арсенал - Байерн Мюнхен
Стадион: "Емирейтс", Лондон
Дата: 19.02.2013г.
Час: 21:45
Съдия: Свен Одвар Моен (Норвегия)

Най-гръмкият мач във вторник ще се състои в Лондон, където Арсенал ще се постарае да забрави за всички свои проблеми когато излезе срещу Байерн. Няма нужда още един път да напомняме кой е фаворит и кой аутсайдер в сблъсъка. И без това е ясно, че „артилеристите" ще играят ролята на отбор от „втори план", след като финалистите от предишното издание на Шампионска лига изпреварват англичаните по много показатели - от качество на състава до моментна форма.

Арсенал мощно завърши 2012 година, но след това изглежда, че стана жертва на зимните празници. На старта на 2013 година лондончани постигнаха само една победа в пет мача. Повратна точка стана двубоя с Уест Хем на 23 януари, в който хората на Арсен Венгер разгромиха „чуковете" с резултат 5:1. Получавайки необходимият заряд увереност, те постигнаха в следващите си пет срещи четири победи и едно равенство. Към момента Арсенал заема пето място в класирането на Висшата лига на Англия, но в събота лондончани сервираха на феновете си поредната неприятна изненада, губейки с 0:1 от Блекбърн на „Емирейтс" и в крайна сметка излетяха от Купата на Англия.

Безпогрешната серия на отбора на Юп Хайнкес продължава вече 18 мача във всички турнири. След коледната ваканция Байерн в пет мача през 2013 година постигна пет победи, а дистанцията от действащия шампион на Бундеслигата достигна 15 точки. Новината за раздяла с Юп Хайнкес през лятото не повлия на играта на тима, каквито бяха първоначалните опасения, а особено урожайно начало на новата година се оказа за Марио Манджукич, който в последните пет мача за клуба и за националния си отбор вкара седем гола.

Пресконференцията на Арсен Венгер започна с огромно закъснение, но за сметка на това французинът задоволи интереса на журналистите на сто процента. Ситуацията с Кошчелни остава неизяснена, Кириън Гибс е контузен, а Начо Монреал не може да играе в Шампионска лига. Според предварителните информации Томас Вермален със сигурност ще започне на левия фланг на защитата, а в нейния център ще се намират Мертезакер и евентуално Кошчелни.

Не са без кадрови проблеми и в Байерн Мюнхен. Контузени са Клаудио Пиаро и Холгер Бадщубер. Хави Мартинес не игра срещу Волфсбург, но Хайнкес обеща завръщане на футболиста на терена във вторник. Ако треньорът си изпълни обещанието, това означава, че испанеца и Швайнщайгер ще играят в опорната зона, а Луис Густаво отива на пейката.

Цифрите говорят:
- 4 пъти са се срещали Арсенал и Байерн Мюнхен в Шампионска лига, като лондончани са побеждавали само един път;

- последната среща между тези два тима в Шампионска лига бе на осминафиналите през сезон 2004/05 и тогава немците спечелиха с общ резултат 3:2;

- Оливие Жиру има четири асистенции в груповата фаза на Шампионска лига този сезон, само Златан Ибрахимович е с една повече;

- Лукаш Подолски има три гола в Шампионска лига този сезон;

- Байерн Мюнхен има различни голмайстори в груповата фаза - об6то 9;

- Лукас Подолски игра за Байерн между 2006 и 2009 година, отбелязвайки 15 гола в 71 мача от лигата;

- Пер Мертезакер вкара за Вердер при домакинска загуба с 1:3 от Байерн на 29 януари 2011 година;

- Мертезакер и Писаро бяха съотборници във Вердер между 2008 и 2011 г.;

- Робен се разписа при победата с 2:0 на Челси над Арсенал на 18 декември 2005 година. През трите си години на „Стамфорд Бридж" холандецът има четири мача срещу „артилеристите" и никога не е бил на губещата страна;

- Франк Рибери играе във френския национален отбор заедно с Бакари Саня, Абу Диаби, Оливия Жиру, Себастиан Скилачи и Лоран Кошчелни.

 

Очакванията са за много оспорван и интересен двубой. И двата отбора обичат да контролират топката и да я задържат, но вероятно гостите ще бъдат по-активния тим, опитвайки се да вкарат бърз гол. Играта на лондончани ще зависи основно от представянето на защитата и от това в каква степен ще се противодейства на фланговете на противника. Не бива да забравяме и центъра на терена, където свързващото звено между Кроос и Мартинес ще бъде Швайнщайгер - тук Арсенал също ще има големи главоболия.

Почти всички специалисти фаворизират Байерн Мюнхен, но баварците имат своите слаби места, което прави интригата в срещата. Първо, защитата, в която стабилният Данте няма постоянен партньор заради контузията на Бадщубер. Второ, контраатаките. По-голяма част от времето Байерн ще прекарва в чуждата половина на терена и ако там бъде загубена топката, има опасност играчите да не успеят да се върнат навреме. В Бундеслигата малко отбори могат да се възползват от тази възможност, но Шампионска лига е съвсем друг турнир и не е изключено Арсенал да вкара гол от такава ситуация. Третата слабост на Байерн е при статичните положения, към които немците се отнасят твърде снизходително.

Всичко това показва, че няма как да сме сигурни в твърденията, че Байерн Мюнхен ще спечели мача. Да, баварците са фаворити, но точно заради гореизброените слабости те претърпяха фиаско преди три месеца в Минск и ако не са си взели поука, не е изключено в Лондон да бъде прекъсната безпогрешната им серия. Ако разбира се Арсенал се събуди и покаже характер, както вече обеща Венгер. Дали трябва да повярваме на французина?

Прогноза за: Арсенал - Байерн Мюнхен 2:1

Последни 5 изиграни срещи:

Арсенал:

26 януари Брайтън - Арсенал 2:3 (ФА Къп)
30 януари Арсенал - Ливърпул 2:2 (Висша лига)
02 февруари Арсенал - Стоук Сити 1:0 (Висша лига)
09 февруари Съндърланд - Арсенал 0:1 (Висша лига)
16 февруари Арсенал - Блекбърн 0:1 (ФА Къп)

Байерн Мюнхен:

20 януари Алемания Аахен - Байерн Мюнхен 2:5 (Приятелска среща)
27 януари Щутгарт - Байерн Мюнхен 0:2 (Бундеслига)
02 февруари Майнц 05 - Байерн Мюнхен 0:3 (Бундеслига)
09 февруари Байерн Мюнхен - Шалке 04 4:0 (Бундеслига)
15 февруари Волфсбург - Байерн Мюнхен 0:2 (Бундеслига)

Досегашни срещи:

Арсенал - Байерн Мюнхен

4 срещи
1 победа за Арсенал
1 равенство
2 победи за Байерн Мюнхен
Голова Разлика: 6:4 за Байерн Мюнхен

Коефициенти от bet365:
Арсенал - 3.75
Равен - 3.50
Байерн Мюнхен - 2.00

Коефициенти от Offsidebet:
Арсенал - 3.60
Равен - 3.40
Байерн Мюнхен - 1.95

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
187