Ювентус - Челси: Старата дама ще повали шампиона


Н. Гавазов

Ювентус - Челси: Старата дама ще повали шампиона

Ювентус - Челси
Стадион: "Ювентус Арена", Торино
Дата: 20.11.2012г.
Час: 21:45
Съдия: Джюнеит Чакър (Турция)

Ювентус посреща Челси в централният мач от програмата на петия кръг на Шампионската лига във вторник вечер. Оттук до края на груповата фаза на състезанието, всеки двубой в квартета ще бъде равностоен на финал, защото на практика група „Е" се оказа най-смъртоносна и балансирана от всички и в момента първите три отбора са с еднакви шансове да се класират за плейофите на турнира. Част от възела може да се разплете утре, но по-вероятно е всичко да се реши в последните срещи в групата.

Ювентус след три поредни равенства (срещу Челси и Нордселанд навън, и срещу Шахтьор у дома) най-после постигна победа срещу шампиона на Дания. Мачът на 7 ноември на „Ювентус Арена" премина изцяло при надмощие на италианците, които постигнаха комфортна победа с 4:0. Този успех постави край на една безпрецедентна серия от девет последователни равенства в евротурнирите, но също така осигури на „бианконерите" актив от шест точки. Евентуално равенство срещу Челси утре вечер ще запази шансовете на „Старата дама" за класиране на плейофите, макар че успехът при пътуването до Донецк на 5 декември е много съмнителен. Загубата ще сложи край на участието на торинци в турнира.

Във вътрешното първенство Ювентус спечели 4 точки от последните си два мача. В Пескара хората на Конте разпиляха противника си, а Куялиарела оформи хеттрик в срещата, докато срещу Лацио през уикенда „бианконерите" се препънаха - въпреки, че доминираха през цялото време, вратарят на гостите Маркети спаси гостуващия тим от поражение. Нулевото равенство всъщност прекъсна още една серия на Ювентус, защото за първи път в 18 мача у дома във всички състезания, ториници не успяха да отбележат гол. Благодарение на грешките на Интер и Наполи обаче, „Старата дама" не само остана на върха в класирането, но запази и дистанцията от своите преследвачи.

Европейският шампион започна защитата на титлата си с равенство 2:2 срещу Ювентус. Този мач можеше да бъде спечелен, ако при 2:0 домакините играха по-разумно и бяха по-концентрирани в действията си, но трябва да признаем, че срещата можеше да бъде и загубена, ако гостите имаха малко повече късмет. В следващите си двубои Челси като гост постигна успех в Дания и допусна поражение в Украйна, така че мачът преди две седмици срещу Шахтьор на „Стамфорд Бридж" беше от изключително важно значение за амбициите на „аристократите". Победата с 3:2 над „миньорите" бихме причислили към щастливите, а голът на Моузес в 90-та минута осигури на тима воден от Ди Матео актив от 7 точки. Евентуално равенство утре вечер ще запази живи шансовете на лондончани да продължат напред, не всичко ще бъде загубено и при поражение, защото конкурентите се срещат помежду си в последния кръг.

Във вътрешния шампионат нещата за Челси не изглеждат никак добре и ситуацията започва да напомня на миналогодишната, която доведе до уволнението на Вилаш-Боаш. „Сините" са в серия от четири мача без успех, включително и две поражения, последното от които срещу УБА през уикенда. Ако трябва да се вярва на днешната британска преса, в тима назрява конфликт, а най-големи са обвиненията към Давид Луис, който засега не успява да изпълни лидерските функции при отсъствието на Джон Тери. Лошите резултати засега оставят Челси на трета позиция във Висшата лига на Англия, на 4 точки от лидера Манчестър Сити, на който лондончани ще гостуват в края на седмицата.

Домакините няма да могат да разчитат на контузените Паоло Де Чели и Мирко Вучинич, но Андреа Пирло се завръща, след като не игра срещу Лацио заради наказание. Това означава, че Погба отива на пейката. Вероятно Джовинко ще си партнира с Куялиарела в атака. В останалите линии Конте няма да прави промени. Схемата на игра ще е 3-5-2.

„Ювентус ще се постарае да демонстрира същото желание за победа, както в мача с Лацио, но този път ние ще използваме всички голови шансове, въпреки че Челси има един прекрасен вратар - Петер Чех", заяви треньорът на Ювентус Анжело Алесио.

Лошата новина за Челси е, че двама от лидерите на отбора няма да могат да помогнат на своите в утрешния мач. Това са контузените Джон Тери и Франк Лампард. Ашли Коул трябва да се завърне от лазарета и вероятно ще започне на левия край на отбраната. Нещата в състава със защитата и полузащитата са ясни, но Роберто Ди Матео трябва да реши само една задача - тази с нападателя. Челси изглеждаше по-опасен срещу УБА със Стъридж, отколкото с Торес, но италианецът може да реши все пак да се довери на испанеца, който е по-опитен от англичанина. Така или иначе решението си Ди Матео ще вземе в последния момент.

„Може би ние трябва да жертваме малко от атакуващите си опции и да играем по-дефанзивно. Може да играем по-затворено, за да спечелим играта", сподели наставника на европейския шампион, което предполага, че Челси ще играе по-затворен футбол.

- Ювентус има добра статистика срещу английски отбори у дома, печелейки 12 от 20 срещи.
- Челси има само една победа в последните си осем гостувания в Италия, побеждавайки Лацио през сезон 2003/04.
- Челси е печелел само едно от последните си гостувания в турнира.
- Роберто Ди Матео играеше за Италия, когато вратарят на Ювентус Буфон направи своя дебют за „Скуадрата" през 1997 година.
- Последното гостуване на Челси на Апенините завърши със загуба за лондончани - 1:3 от Наполи тази година в плейофите на ЩЛ, но на реванша бъдещият европейски шампион победи с 4:1 и продължи напред.
- Половината от головете на Челси са в последните 15 минути, докато Ювентус обича да вкарва през първото полувреме - 2/3 от попаденията на „бианконерите" са преди почивката.


Силата на Ювентус е в създаване на много шансове за гол и стрелба при всяко удобно положение, независимо от дистанцията. Челси е с предимство при преките свободни удари и завършващите ситуации за гол. „Бианконерите" са много силни у дома си и обичат да контролират събитията на терена чрез солидната си халфова линия. Стилът на гостите е също да контролират събитията в половината на противника, но вероятно в утрешния мач лондончани ще приемат играта в своята част на терена и ще разчитат на контраатаки.

Не е ясно в каква степен „сините" ще се противопоставят на Ювентус, имайки предвид колебанията в защитата на Челси при отсъствието на Джон Тери и неубедителния Давид Луис. Ако англичаните тръгнат да се надиграват с италианците, напълно е вероятно хората на Ди Матео да загубят с разлика. Така или иначе очакванията са домакините да доминират и да създадат много положения за гол. Логиката сочи, че "Старата дама" ще повали европейските шампиони.

Прогноза: Ювентус - Челси 3:1

Последни 5 изиграни срещи:

Ювентус:

31 октомври Ювентус - Болоня 2:1 (Серия А)
03 ноември Ювентус - Интер 1:3 (Серия А)
07 ноември Ювентус - Нордселанд 4:0 (Шампионска лига)
10 ноември Пескара - Ювентус 1:6 (Серия А)
17 ноември Ювентус - Лацио 0:0 (Серия А)

Челси:

31 октомври Челси - Манчестър Юнайтед 5:4 сл. прод. (Купа на Лигата)
03 ноември Суонзи - Челси 1:1 (Висша лига)
07 ноември Челси - Шахтьор Донецк 3:2 (Шампионска лига)
11 ноември Челси - Ливърпул 1:1 (Висша лига)
17 ноември Уест Бромич - Челси 2:1 (Висша лига)

Досегашни срещи:

Ювентус - Челси

3 срещи
0 победи за Ювентус
2 равенства
1 победа за Челси
Голова Разлика: 5:4 за Челси

Коефициенти от bet365:
Ювентус - 1.80
Равен - 3.80
Челси - 4.20

Коефициенти от Offsidebet:
Ювентус - 1.80
Равен - 3.60
Челси - 4.20

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
143