Пет неща, които научихме от четвъртия кръг на ШЛ


Н. Гавазов

Пет неща, които научихме от четвъртия кръг на ШЛ

Селтик успя да победи Барселона, Манчестър Юнайтед стана първият отбор, който си обезпечи лидерското място в групата, Малага най-после допусна гол, а Реал Мадрид не успя да си отмъсти на Борусия Дортмунд. Кое е най-интересното, което се случи в четвъртия кръг на Шампионската лига?

Селтик победи Барселона

„Когато треньорът ни попита преди началото на срещата, побеждавал ли е някой от нас Барселона, аз бях единственият, който си вдигна ръката. Сега всички може да си вдигнем ръцете", разказва след знаменития двубой в сряда нападателят на Селтик Мику. Шотландският клуб сътвори главната сензация на четвъртия кръг на груповата фаза на Шампионската лига, поваляйки каталунския гигант с 2:1. Не знам какво ще си помисли някой, който не е гледал мача, но истината е, че на практика испанците не позволиха на домакините да се докоснат до топката. Селтик обаче вкара един гол от корнер и един от контраатака и разплака Род Стюарт, а играчите си поднесоха най-хубавия подарък по случай 125-я си рожден ден.


Манчестър Юнайтед стана първият отбор, който си обезпечи лидерското място в групата

Юнайтед добре си научи миналогодишния урок и първи от всичките 32-ма участника в ШЛ си гарантира първото място в групата. „Червените дяволи" не успяха да избягат от лошата привичка да допускат първи гол, но за сметка на това убийствената атакуваща мощ продължава да се възползва от всички грешки на противниковата отбрана - дори когато минутата е 80-та. Ван Перси изравни резултата, Рууни реализира 11-метров наказателен удар (който сам заработи), а Ернандес оформи крайното 3:1.


Манчестър Сити вдига белият флаг

„Всичко свърши", каза Роберто Манчини две минути след последния съдийски сигнал. Малко след това, в залата за пресконференции италианецът повтори какво мисли за перспективите пред тима и изрази надежда, че все пак „гражданите" ще успеят да играят в Европа след Нова година, макар и в по-малкия турнир. Вероятно е прав Манчини, а ние също сме съгласни с него, защото след равенствата в тази група, англичаните имат две точки и са на пет пункта от втория Реал Мадрид. Не сме съгласни с това, че няколко часа по-късно Роберто изуми всички, заявявайки за официалния сайт на УЕФА, че Сити може да спечели ШЛ. Не е ли по-добре „гражданите" да помислят, нужен ли е на отбора ЛЕ при положение, че на върха във Висшата лига в момента е Юнайтед.


Малага най-после допусна гол

Позабравеният Алешандре Пато реши задачата, с която не успяваха да се справят Зенит и Андерлехт, а и Милан при гостуването си на андалусците. Именно ударът на бразилеца накара вратаря на Малага Кабалеро за първи път да извади топката от мрежата си. Иначе, отборът на Алегри не успя да победи и интригата в групата остана - „росонерите" могат да продължат, но също така и да излетят позорно от Шампионска лига.


Отмъщението не се състоя

Борусия Дортмунд продължава своето шествие в Шампионска лига. Програмата на немския шампион е такава, че „жълто-черните" трябваше да изиграят два поредни мача с мощния Реал Мадрид. Дори след победата в Германия голяма част от футболните капацитети определяха испанците за фаворити на „Сантяго Бернабеу" и всички бха убедени, че Реал ще си отмъсти. Но предварителните прогнози не се оправдаха. Борусия излезе срещу своя противник без да покаже капка уважение към голямото име срещу себе си и за малко да спечели мача. Крайното 2:2 от една страна е добре за немците, които са на крачка от плейофите, но от друга страна е горчивината от изпуснатата победа. Истината е, че резултата е справедлив, защото след почивката и особено след неразумните смени на Клоп, домакините надиграха своя съперник.

 

Играч на кръга: Бурак Йълмаз (Галатасарай)

Цифра на кръга: Манчестър Сити е пет пъти по-скъп от Аякс. Общата трансферна стойност на играчите от английския отбор е 486 милиона евро. Тази на холандския тим е 86 милиона.

Гол на кръга: Попадението на Марко Ройс срещу Реал Мадрид.

Асистенция на кръга: Ибрахимович в мача между ПСЖ и Динамо Загреб.

  Сподели
213