Как се сбъдват мечти


Н. Гавазов

Как се сбъдват мечти

Борусия Дортмунд за първи път в своята история победи Реал Мадрид. Това се случи снощи, в среща от третия кръг на груповата фаза на Шампионската лига. Преди този мач букмейкърите даваха за победа на немския първенец коефициент около 3.5, за испанския тим - 2. По-голямата част от специалистите бяха на същото мнение - „белите" ще постигнат успех. Останаха обаче излъгани. Борусия Дортмунд победи Реал Мадрид и се изкачи на първото място в „групата на смъртта". Кои са важните моменти в историческата победа на немците?

Борусия с Юрген Клоп изигра своя най-добър мач в Шампионската лига

Традиционният сценарии на мачовете на Борусия в Шампионска лига е един и същ: владеене на топката, много движение, създаване на една дузина голови положения и в крайна сметка победа за съперника. Снощи шампиона на Германия не показа впечатляваща игра, както например срещу Сити, но за сметка на това много прецизно се възползва от създадените положения, а в ендшпила не позволи на Реал да вземе връх. Тук ще добавим майсторската смяна на Бендер с Гюндоган (който прави блестящ сезон) и впечатляващото превъзходство на немците във физически план. В този мач дортмундци демонстрираха всички онези качества, които бяха добре познати на останалите участници в Бундеслигата през миналия сезон.

Тук следва една интересна мисъл, която се прокрадва от много време сред хората, анализиращи немския футбол. Миналата година Борусия жертва ШЛ за сметка на Бундесигата. Сега изоставането от Байерн Мюнхен във вътрешното първенство е 12 точки. Дали работата не е в това, Клоп е задраскал Лигата за сметка на най-престижния европейски клубен турнир. Звучи невероятно, нали? Но, ако е истина, кандидатите за европейска слава са изправени пред сериозен конкурент.

 

Завръщането на Гьотце, Гюндоган и Шмелцер

В навечерието на рурското дерби Клоп остана без четирима основни играчи - Шмелцер, Гьотце, Гюндоган и Блажиковски. Резултатът е, че шампионите претърпяха фиаско. Завръщането в строя на Гьотце, Гюндоган и Шмелцер избави треньора от необходимостта да взема неочаквани решения и срещу Реал „жълто-черните" излязоха с обичайната си формация 4-2-3-1 и ако някой каже, че Моуриньо не е останал изненадан, значи познава само отгоре нещата - преди три дни играеш с 3-5-2, а след това излизаш с четирима в защита и само с един футболист отпред! Шмелцер беше обявен за играч на мача, Гьотце изпълни ключова асистенция, а Гюдоган влезе в игра в момент, когато Борусия се бореше да удържи Реал.

 

Реал не се справи с кадровите си проблеми в отбрана

Реал, както и срещу Селта през уикенда не успя да въведе ред в левия край на своята отбрана. Всъщност, Моуриньо не е вчерашен и направи опит за корекции, връщайки назад необичащия да прави това Кристиано Роналдо. Също така тази позиция е непривична за Есиен и резултатът е, че в лявата страна на испанския тим се образува уязвимо място, което пък играчи като Ройс, Гьотце и Пишчек усетиха веднага и без стеснение си правеха каквото искат тук.

Проблемът обаче не дойде само от ляво, а и в центъра на испанската отбрана. Варан и Касияс вероятно в момента отговарят на въпросите на Жозе за втория гол, Пепе се провали тотално в мача, подавайки на Левандовски в стил „Джерард към Дрогба", но за да сме справедливи ще кажем, че много грешки дойдоха от мощната преса на домакините върху водещите полузащитници на Реал.


Пресата на Борусия

Травмата на Кедира костваше много на Реал в центъра, защото Сами е точно за такива мачове и това се видя добре докато играеше немеца. Модрич е играч-мечта за всеки отбор, но неефективен в двубои, в които противника те пресира постоянно. В резултат, гостите от Мадрид имаха страхотни проблеми с изнасянето на топката заради лютата преса на своите нелюбезни домакини и оттам всъщност дойде паса на бедния Пепе към Левандовски. Вярно е, че Месут снабди Роналдо с блестяща асистенция, но това стана един път, само един път. Като цяло, централните полузащитници на Реал не се справиха със задачите си в атакуващ и отбранителен план и от това пострадаха Бензема и Кристиано, който пък на всичкото отгоре се намира в много лоша форма.

 

Най-важното се случи другаде

„Да, загубихме, но това не е трагедия", заяви след мача Жозе Моуриньо. Португалският специалист се оказа много прав. Трагедията се случи на „Амстердам Арена", където „гражданите" отстъпиха на Аякс и на практика се лишиха от шансове да играят на плейофите в ШЛ. Манчини точно това призна след мача срещу холандците и тук няма как де не се съгласим с италианеца.

Както и с думите на развълнувания след снощния двубой Юрген Клоп: „По този начин се сбъдват мечтите".

Ето и малко статистика от снощния мач:
- Владеене на топката (домакини/гости) 43/57
- Спечелени въздушни двубои 47/53
- Пасове 435/581
- Дълги топки 58/68
- Къси топки 353/489
- Точност на паса 77/82
- Удари 22/23
- Нарушения 11/10
- 42% от атаките на Борусия бяха срещу левия край на отбраната на Реал, 26 в средата и 32 срещу десния фланг. Реал също атакуваше левия фланг на домакините - 36 %, средата - 32 и отдясно 32.

 

  Сподели
186