Байерн - Валенсия: Началото за баварците ще бъде успешно


А. Павлов

Байерн - Валенсия: Началото за баварците ще бъде успешно

Байерн - Валенсия
Стадион: "Алианц Арена", Мюнхен
Дата: 19.09.2012 г.
Час: 21:45 часа
Съдия: Фират Айдънус (Турция)

Байерн ще се изправи на свой терен срещу Валенсия в един от топдвубоите в 1-ия кръг на груповата фаза в Шампионската лига. Мюнхенци, които в последното издание на надпреварата загубиха от Челси на финала, са един от основните претенденти за спечелването на трофея и през тази година. Неслучайно отборът е смятан за големия фаворит в Група F на турнира, където, освен Валенсия, се намират още Лил и БАТЕ Борисов. Това по никакъв начин обаче не гарантира на "баварците" класиране за осминафиналите и те със сигуност си дават сметка, че всяко едно подценяване може да се окаже с фатални последствия за тима.

Още повече че мюнхенци сега имат двойно по-голямо желание да се поздравят с крайната победа в Шампионската лига, след като записаха поражения в два от последните три финала на надпреварата. Управата на Байерн направи няколко красноречиви хода през лятото, които показват амбициите на отбора. В началото на месец юни например на работа в клуба бе назначен Матиас Замер, който смени Кристиан Нерлингер на поста спортен директор. Замер, който през последните шест години се справи отлично като технически директор на немския национален отбор, е човекът, който трябва да помогне на "червените" да подредят и последната частица от пъзела, за да стане Байерн шампионски отбор.

Действително в предходната кампания Байерн като цяло се представи добре, но в крайна сметка остана без спечелено отличие, а това е нещото, което има най-голямо значение за клуб от ранга на "баварците". В продължение на две години Байерн не бе завоювал какъвто и да е трофей, като на тази неприятна серия бе сложен край през миналия месец, когато мюнхенци биха Дортмунд с 2:1 в мача за Суперкупата на Германия. Този успех повлия много добре на отбора, който тръгна силно през новия сезон в Бундеслигата. След като през лятото към Байерн се присъединиха общо десет играчи, сега съставът на Юп Хайнкес изглежда доста по-широк и вариативен, което липсваше на мюнхенци през миналата година. В момента тимът разполага с небходимите ресурси, за да бъде еднакво конкурентоспособен и на трите фронта, на които участва, така че предпоставките за сполучлив сезон на Байерн са налице.

Отборът вече изигра пет официални срещи от началото на кампанията, като броим и двубоя за суперкупата, побеждавайки във всяка една от тях. В Бундеслигата Байерн е лидер в подреждането след първите три кръга с пълен актив от девет точки и впечатляваща голова разлика 12:1. "Баварците" победиха последователно Гройтер Фюрт с 3:0, Щутгарт с 6:1 и Майнц с 3:1, а за купата се наложиха с изразителното 4:0 над Ян Регенсбург, класирайки се за втория кръг на надпреварата.

В тези първи седмици от сезона Байерн показва повече разнообразие, по-добър синхрон в своята игра, което, от една страна, е свързано със закупените качествени играчи, а, от друга, с по-добрата стиковка между Хайнкес и футболистите, имайки предвид факта, че наставникът води тима за втора поредна година.

За разлика от Байерн, Валенсия от този сезон е с нов треньор в лицето на Маурисио Пелегрино, който замени отишлия в Спартак Москва Унай Емери. Емери изкара четири години като наставник на отбора и макар Пелегрино да е бивш играч на Валенсия, той все пак ще има нужда от известно време, за да свикне напълно с работата като треньор на валенсианци. Това се забелязва до известна степен и в досегашните резултати на "лос че" през кампанията. В първите четири кръга от Ла Лига "оранжевите" спечелиха общо пет точки при голова разлика 6:6. Тимът подчини Селта с 2:1, записа равенства с Реал Мадрид и Депортиво съответно при резултат 1:1 и 3:3 и загуби с минималното 1:0 от Барселона. Така в момента тимът заема 11-ото място в подреждането, като изостава на три пункта от зона Шампионска лига, където Валенсия ще иска да попадне на края на сезона.

Наистина валенсианци отстъпват на Реал Мадрид и Барселона в Примера дивисион, но държат едно постоянно ниво, класирайки се редовно за Шампионската лига и представяйки се добре в най-качествения евротурнир. Вярно е, че през последната година тимът отпадна още в груповата фаза на Шампионската лига, но пък след това стигна чак до полуфиналите на Лига Европа, така че кампанията в Европа бе успешна за Валенсия. Един от най-важните играчи на отбора, Роберто Солдадо, който дойде във Валенсия през 2010 и вкара 35 гола в първите си два сезона на "Местая", удължи през лятото договора си с клуба до 2017 година. В първите четири рунда от Ла Лига Солдадо вече се разписа на два пъти и на него ще се разчита да бележи в Шампионската лига и конкретно в утрешния двубой с Байерн. Валенсия обаче няма да може да ползва услугите на аржентинското крило Пабло Пиати, който преди десетина дни счупи ръката си по време на тренировка и ще бъде извън игра за два месеца. Капитанът Давид Албелда също отпада от сметките, след като миналата седмица скъса подколянно сухожилие. Албелда ще бъде аут от терените за един месец. Извън строя продължават да бъдат и трайно контузените Евер Банега (счупен крак) и Серхио Каналес (скъсана предна кръстна връзка), като заради своята травма Каналес не бе включен в състава на Валенсия за груповата фаза на Шампионската лига.

За мюнхенци пък в дуела на "Алианц Арена" участие няма да вземат Марио Гомес, който все още се възстановява от контузия в скатателната става, Диего Контенто и Давид Алаба, страдащи от контузии в стъпалата, и Лукас Редер, който миналия месец скъса кръстни връзки в коляното и ще бъде в лазарета за поне половин година. От отсътващите футболисти само Гомес и Алаба са членове на титулярния състав на Байерн, но те ще бъдат заместени достойно от Марио Манджукич и Холгер Бадщубер. В стартовата единайсеторка на мюнхенци се очаква да попадне и Хави Мартинес, който през лятото бе привлечен от Атлетик Билбао за рекордните 40 милиона евро. В крайна сметка съставът на Байерн изглежда достатъчно силен и добре подготвен, за да постави успешно начало на участието си в Шампионската лига.

Последни 5 изиграни срещи:

Байерн:

12 август Байерн - Дортмунд 2:1 (Суперкупа на Германия)
20 август Ян Регенсбург - Байерн 0:4 (Купа на Германия)
25 август Гройтер Фюрт - Байерн 0:3 (Бундеслига)
02 септември Байерн - Щутгарт 6:1 (Бундеслига)
15 септември Байерн - Майнц 3:1 (Бундеслига)

Валенсия:

19 август Реал Мадрид - Валенсия 1:1 (Примера дивисион)
27 август Валенсия - Депортиво 3:3 (Примера дивисион)
02 септември Барселона - Валенсия 1:0 (Примера дивисион)
06 септември Алкояно - Валенсия 0:3 (Приятелска среща)
15 септември Валенсия - Селта 2:1 (Примера дивисион)

Досегашни срещи:
Байерн - Валенсия
7 срещи
2 победи за Байерн
4 равенства
1 победа за Валенсия
Голова разлика: 7:6 за Валенсия

Коефициенти от bet365:
Байерн - 1.40
Равен - 4.50
Валенсия - 8.50

Коефициенти от Offsidebet:
Байерн - 1.45
Равен - 4.00
Валенсия - 7.50

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
147