Байер - Барселона: Гореща битка в мразовитата февруарска вечер


Н. Гавазов

Байер - Барселона: Гореща битка в мразовитата февруарска вечер

Байер Леверкузен - Барселона
Стадион: "БайАрена", Леверкузен
Дата: 14.02.2012г.
Час: 21:45
Съдия: Крейг Томсън (Шотландия)

Байер Леверкузен посреща Барселона в първа среща от осминафиналите на Шампионската лига като двубоят в най-престижния европейски клубен турнир идва в малко странен момент за двата тима. „Аспирините" спечелиха само един от последните си седем мача във всички състезания и нито един от последните си три двубоя, докато Барселона е само с две победи от шест мача и нито един успех от последните си три гостувания.

„Аспирините" се представиха блестящо в груповата фаза на Шампионската лига и категорично опровергаха скептиците, че трудно ще се преборят за място в плейофите на турнира. Байер Леверкузен превърна „БайАрена" в своя непревземаема крепост и след победи срещу Челси, Валенсия и Генк си осигури виза за следващия етап още кръг преди края на последния си мач в групата. Хората на Робин Дът загубиха с 0:1 в Дортмунд през уикенда - резултат, който ги остави на шесто място в таблицата за класиране на десет точки от четвъртото място и „аспирините" се нуждаят от дълга серия от положителни резултати, ако искат да запазят шансовете си да участват отново в ШЛ и през следващия сезон.

Барселона започна кампанията си в група Н на Шампионската лига с домакинско равенство срещу Милан, но след това каталунците спечелиха всичките си срещи до края, финиширайки първи в групата си като хората на Гуардиола отбелязаха 20 гола в шестте си мача, което е най-добър резултата от всичките 32 участника в турнира. Барселона се завръща да защити своята европейска корона след обезсърчаваща загуба при минусови условия в Памплона през уикенда, което е още едно доказателство, че представянето на „блаугранас" във вътрешния шампионат не е толкова впечатляващо и резултатът от това е разликата от десет точки от лидера Реал Мадрид.

Опитният Михаел Балак пропуска двубоя поради контузия. Изпълненията му напоследък често бяха критикувани, така че отсъствието му няма да се отрази кой знае колко на отбора. Липсата на Сидни Сам и Ерен Дердийок със сигурност обаче има защо да тревожи Дът. Левият бек Кадлец се завръща в тима след изтърпяване на наказание, а Дани да Коща е веч достатъчно здрав, за да бъде включен в групата за мача. Кислинг, Топрак и Кадлец са на по един жълт картон от това да бъдат дисквалифицирани и вероятно ще бъдат много внимателни, за помогнат на тима си и в реванша. Схемата на игра ще бъде 4-3-1-2 с Чорлука като десен бек и Ролфес в опорната зона.

Барселона излетя за Германия без Афелай, Фонтас, Вия и Кейта, а положението на Бускетс все още е под съмнение след контузията на Серхио в мача срещу Реал Сосиедад. От лагера на каталунците обаче идват и добри новини след като испанското трио Шави, Иниеста и Фабрегас отново е в пълен комплект и най-вече отпочинало от сблъсъка с Осасуна. Педро също се завърна, след като излекува контузия. Ако Бускетс не играе, Масчерано може да започне мача, още повече, че аржентинецът ще изтърпява наказание във вътрешния шампионат. Пуйол е единственият футболист на Барселона, който има един жълт картон и ако утре вечер бъде декориран в жълто, защитникът ще пропусне реванша на „Камп Ноу". Схема на игра 4-3-3 със Санчес и Фабрегас по фланговете и Меси в средата.

- Двата отбора са се срещали шест пъти в европейска конкуренция и Барселона спечели последните три мача.
- Каталунците позволиха на противниците си от груповата фаза да отправят само седем изстрела към тяхната врата, най-малко от всеки друг отбор и рекорд в Шампионската лига.
- Леверкузен запази само шест чисти мрежи в последните си 42 мача в Шампионската лига.
- Барселона може да стане първият гостуващ отбор, който е спечелил повече от веднъж на „БайАрена" в Шампионската лига.
- Лионел Меси е вкарал 27 гола в последните си 28 мача от Шампионската лига, включително шест гола в пет мача през този сезон.

„Бих определил Барселона като машина, което не спира и за секунда. Без шанс срещу Барселона? Все още не сме казали всичко и мога да ви уверя, че няма да се предадем. На груповата фаза Байер доказа, че може да създава проблеми на топ-отборите", заяви Дът за официалния сайт на клуба.

„Сега нашата задача е да играем добре и да продължим напред", заяви от своя страната наставника на Барселона Пеп Гуардиола.

Няма никакво съмнение, че двубоят на „БайАрена" ще бъде горещ, въпреки ниските температури. Като се има предвид изключителното представяне на каталунците на родна земя, Леверкузен ще направи всичко възможно да използва предимството си на домашния стадион, ако иска да запази някакви шансове. Барселона е гост, но играчи като Иниеста и Шави правят разликата с всеки един друг отбор. Каталунците притежават печеливш манталитет и нямат никакви намерения да отпаднат на този етап от турнира. За тях ще бъде достатъчно да завършат наравно, за да търсят след това победата на „Камп Ноу". 

Последни 5 изиграни срещи:

Байер Леверкузен:

17 януари Байер Леверкузен - Де Граафшап 3:0 (Приятелска среща)
22 януари Байер Леверкузен - Майнц 05 3:2 (Бундеслига)
28 януари Вердер Бремен - Байер Леверкузен 1:1 (Бундеслига)
04 февруари Байер Леверкузен - Щутгарт 2:2 (Бундеслига)
11 февруари Борусия Дортмунд - Байер Леверкузен 1:0 (Бундеслига)

Барселона:

28 януари Виляреал - Барселона 0:0 (Примера)
01 февруари Валенсия - Барселона 1:1 (Купа на Краля)
04 февруари Барселона - Реал Сосиедад 2:1 (Примера)
08 февруари Барселона - Валенсия 2:0 (Купа на Краля)
11 февруари Осасуна - Барселона 3:2 (Примера)


Досегашни срещи:

Байер Леверкузен - Барселона

6 срещи
2 победи за Байер Леверкузен
1 равенство
3 победи за Барселона
Голова Разлика: 7:5 за Барселона


Коефициенти от bet365:
Байер Леверкузен - 8.50
Равен - 4.50
Барселона - 1.40

Коефициенти от Offsidebet:
Байер Леверкузен - 8.50
Равен - 4.33
Барселона - 1.38

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
237