Нов формат на ШЛ оставя България зад борда на турнира


Н. Гавазов

Нов формат на ШЛ оставя България зад борда на турнира

Големите европейски клубове искат нов формат в Шампионската лига, който да влезе в сила от сезон 2015/16, когато изтичат сегашните спонсорски контракти и договорите за телевизионните права, съобщава новината испанския Mundo Deportivo. Според изданието, в момента се работи по три проекта, който трябва да гарантира по-високи доходи, по-голяма икономическа сигурност и между другото по-интересен за телевизионната аудитория футбол.

Няма никакви съмнения, че Мишел Платини направи изключително много за демократизирането на Шампионската лига, давайки шанс и на малките клубове да опитат своя късмет, но реалностите са различни. Класирането на АПОЕЛ за плейофите е историческо събитие, но също така отбори като БАТЕ Борисов, Виктория Пилзен и Динамо Загреб доведоха до спадане на интереса към състезанието.

Целта на идеята е да бъдат елиминирани от участие в Шампионската лига малките клубове, което означава край и на надеждите на България да вкара някога отбор в най-престижния европейски клубен турнир (не, че сега страната ни има особени шансове да направи това предвид нивото на футбола, който се играе по българските стадиони).

Най-благоприятният вариант за страната е този, при който Шампионската лига ще стане от 16 групи по 4 отбора. Пак ще се класират първите два, но на 1/16-финална фаза, а двата най-добре представили се отбора ще се класират директно за плейофите.

Втората идея изглежда малко по-сложна и включва премахването на Лига Европа и създаването на две групи. Първата ще включва десетте асоциации с най-висок рейтинг в УЕФА, които ще участват с по четири, три и два отбора. Втората група обхваща страните от 11-то до 53-то място в класирането на УЕФА, които ще изпращат по един отбор и чрез плейофи ще се определят шест тима, които ще се включат към първата група - тук на теория български отбор има някакъв шанс да направи нещо, но на практика това ще елиминира участието ни, защото едва ли българският шампион може да бъде конкурентен на този от Турция, Дания, Швейцария, Хърватия или Кипър например.

Третият вариант автоматично лишава страната ни от всякакво участие в турнира, защото при него в Шампионската лига (която ще се нарича Супер лига) ще участват само 48 тима - 21 от тях ще бъдат тези отбори, които поне веднъж са печелили европейска титла, а останалите 27 ще се определят по клубния си коефициент в класацията на УЕФА.

 

  Сподели
90