Дортмунд с класика над Брюж


И. Ангелов

Дортмунд с класика над Брюж

Треньорът на Борусия Дортмунд, Нури Шахин, стартира успешно като мениджър в Шампионската лига, след като дубъл на резервата Джейми Байное-Гитенс помогна на "жълто-черните“ да постигнат победа с 3:0 на "Ян Брейдел Стейдион“ – петата поредна срещу Брюж без допуснат гол.

След като спечелиха само три от последните си 20 домакински мача в ШЛ, за Брюж предстояше трудна битка срещу финалистите от миналия сезон. Предизвикателството стана почти невъзможно още в четвъртата минута, когато центриране от дясното крило намери Дониел Мален на далечната греда. Той се колебаеше дали да стреля или да подаде, но след слаб удар топката мина на сантиметри от гредата. Малко по-късно Карим Адейеми тества Симон Миньоле с далечен удар.

Борусия Дортмунд можеше да плати скъпо за пропуска на Мален, след като объркана защита при корнер доведе до няколко рикошета в тяхната наказателна зона, преди Грегор Кобел да спаси удар отблизо на Густаф Нилсон. Хуго Ветлесен дори удари напречната греда, въпреки че се намираше само на три метра от вратата. Дортмунд след това възстанови контрола върху мача, като Адейеми отново бе спрян от Миньоле на близката греда, а Максим Де Куйпер прекъсна обещаващ пас в защитата на Брюж.

След като им бе отказана дузпа, Христос Цолис беше най-решителен да направи впечатление веднага след почивката – и почти успя, когато стреля с глава покрай вратата след добро центриране на Хоакин Сейс. В другия край на терена, Марсел Забитцер стреля ниско и опасно, но неточно от непряк свободен удар, което повиши очакванията за предстоящ пробив в мача.

Усещайки възможността за победа при дебюта си в ШЛ, Шахин направи двойна смяна, и Серху Гираси се появи на мястото на Мален. Брюж обаче не се уплаши, като бърза контраатака позволи на Андреас Сков Олсен да центрира към Ветлесен, който стреля ниско и принуди Кобел да се разпъне максимално, за да спаси удара.

Късметът обаче често е на страната на по-незаслужилите, и това се потвърди в 78-ата минута, когато Емре Джан подаде на Байное-Гитенс, който стреля от малък ъгъл, а рикошет от Брендън Мехеле прати топката във вратата и шокира Брюж за 1:0. Недоволен само от този гол, в 86-ата минута Байное-Гитенс надхитри двама защитници с финтове, преди да стреля ниско в десния ъгъл, осигурявайки 2:0 и победата за Дортмунд и успешен старт на деветата им поредна кампания в ШЛ.

За Брюж това е шеста загуба в последните 10 домакински мача срещу германски съперници, а резултатът стана още по-болезнен след дузпа в последните секунди, когато Мехеле фаулира Гираси. Гвинеецът вкара в горния ъгъл на Миньоле за 3:0.
 
 

  Сподели
80