Селтик вкара пет на Слован Братислава


И. Ангелов

Селтик вкара пет на Слован Братислава

Селтик спечели първия си мач от кампанията в Шампионската лига за първи път от 2001 година след грандиозен успех с 5:1 над Слован Братислава, което отбелязва едва четвъртата им победа в последните 33 мача в турнира.

След блестящ старт на домашната си кампания, в който отборът на Брендън Роджърс спечели всички пет мача в лигата без да допусне гол, шотландският тим насочи вниманието си към Шампионската лига, където те не успяват да преминат груповата фаза в последните си седем участия от сезон 2012/13. Под светлините на "Селтик Парк“, домакините започнаха мача на високи обороти, като Дайзен Маеда се озова на добра позиция след подаване зад защитата, но изстрелът му премина над напречната греда. Позитивната игра на Селтик продължи и първият гол падна малко след 15-та минута, когато Лиъм Скейлс вкара след центриране от ъглов удар на Арне Енгелс – което го направи първият национал на Република Ирландия, отбелязал в турнира от 2011 г. насам.

Малко по-късно можеше да стане 2:0, след като Николас-Герит Кюн намери Кього Фурухаши в наказателното поле, но японският национал стреля право в Доминик Кач. Дебютантите в ШЛ, Слован, смятаха, че ще получат дузпа след 30 минути, след като удар на Владимир Вайс удари ръката на Скейлс, но съдията Дани Макелие пренебрегна исканията. Въпреки че Селтик се оттегли на почивката с гол преднина, Роджърс вероятно беше разочарован, че отборът му не успя да увеличи аванса си, въпреки че отправи осем удара, от които четири бяха в целта.

Селтик започна втората част, както приключи първата, удвоявайки преднината си по-малко от две минути след подновяването на играта. Бърза отборна комбинация завърши Фурухаши, който отбеляза след подаване на Кюн за 2:0. В 56-ата минута Алистър Джонстън беше фаулиран в наказателното поле на Слован, а Енгелс хладнокръвно реализира дузпата, правейки резултата 3:0. Слован върна един гол в 60-та минута за 3:1, след като домакините не успяха да изчистят топката, позволявайки на Кевин Вимер да отбележи в далечния ъгъл.

Въпреки това всякакви надежди за обрат отпаднаха когато Маеда най-накрая се разписа с четвъртия си опит, завършвайки блестящо след подаване на Рео Хатате за 4:1 в 70-ата минута. С приближаването на победата, Роджърс направи тройна смяна за последните 15 минути, а един от новите влезли, Адам Айда, отбеляза пети гол след подаване на Джеймс Форест в 87-ата минута, завършвайки седмата поредна победа за сезона. 
 
 

  Сподели
71